Jan Zwiers: ''Mooi om te zien dat ook kinderen met een beperking zich actief inzetten.''
Jan Zwiers: ''Mooi om te zien dat ook kinderen met een beperking zich actief inzetten.'' (Foto: )

Zutphen fietst voor Alpe D'HuZes

  Sport

Twee dagen lang fietsen voor kankerbestrijding. Het gebeurt op 25 en 26 januari in het Burhmann Ubbenspand aan de Pollaan 23 in Zutphen. De deelnemers fietsen voor Alpe D'HuZes, het jaarlijkse evenement in Frankrijk waarbij fietsers zich de benen uit het lijf rijden voor bestrijding van kanker.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Het gaat eind januari om een spinning/ RPM marathon waarbij er wordt gefietst op maar liefst 75 fietsen. Het evenement vindt plaats onder de vlag van de vorig jaar opgerichte Stichting L. Espoir voor hoop en geluk.

"Geld ophalen voor bestrijding van kanker blijft helaas hard nodig", zegt Jan Zwiers van L Espoir. ''Veel mensen maken in hun eigen familie mee dat mensen overlijden aan deze vreselijke ziekte. Wij hebben dit ook in onze eigen organisatie meegemaakt,'' zegt de Deventenaar, die een deel van zijn werkweek invult als instructeur bij Fitland in Zutphen. Dit is één van de vier deelnemende sportscholen tijdens de spinningmarathon en komt voort uit het team Kanker helpen genezen dat eerder al diverse acties voerde om geld op te halen voor onderzoek.

Zutphen Fietst voor haalde vorig jaar vijftigduizend euro op voor Kika. Jan Zwiers: ''De eerste editie van Zutphen Fietst voor, drie jaar geleden, omvatte één dag en we beschikten over 65 fietsen.

Op een gegeven moment vroeg ik aan organisator Bert Ronk hoe we het evenement groter zouden kunnen maken. Daarna zijn we manier gaan bedenken om dit waar te maken. Het evenement is dit jaar flink gegroeid en strekt zich uit over twee dagen. We hopen natuurlijk dat de opbrengst ook meegroeit.''

Niets aan strijkstok

Zwiers benadrukt dat elke cent die wordt opgehaald, naar de kankerbestrijding gaat. ''Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Deelnemers geven zich online op maar betalen contant. We zijn blij dat we een evenement op poten hebben gezet dat deelnemers de mogelijkheid biedt,op een laagdrempelige en ontspannen manier geld bij elkaar te halen voor het goede doel.''

Beperking

Deelnemers fietsen voor 5 euro per uur en kunnen zich laten sponsoren. Vrijdag 25 januari is de dag voor scholen, (sport) verenigingen en bedrijven.

Jan Zwiers wordt blij als hij vertelt dat er vele scholen meedoen waaronder Anne Flokstraschool en de Praktijkschool, en dat er ook kinderen met een beperking zich inzetten. ''Geweldig om te zien dat ook deze groep deelnemers iets voor een ander kan betekenen.''

Zit de vrijdag al vol, zaterdag 26 januari, voor particulieren en groepen, biedt nog ruimte voor deelname. Over beide dagen wordt gerekend op vele honderden deelnemers.

De gemeente Zutphen verleent subsidie.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door dj Timo,de EHBO Gorssel - Eefde, sponsoren, vrijwilligers en vele andere partijen.

Meer berichten