Logo zutphensekoerier.nl


Duikers Han Bartels, Arjan te Schegget en Marcel Bree begeleiden proefduikers Feikje,  Gailivera en Jurre. Wie ook een introductieduik wil maken kan contact opnemen met duikvereniging Albacare. (foto: Patrick van Gemert)
Duikers Han Bartels, Arjan te Schegget en Marcel Bree begeleiden proefduikers Feikje, Gailivera en Jurre. Wie ook een introductieduik wil maken kan contact opnemen met duikvereniging Albacare. (foto: Patrick van Gemert) (Foto: Patrick van Gemert)

Altijd blijven ademen onder water

  Sport

Bubbels, overal waterbubbels. Wat moest ik ook alweer doen? O ja! Blijven ademen. Wat nog meer? Uitademen, natuurlijk! Nog meer bubbels. Paniek? Is dit paniek? Ik heb duikles, mijn allereerste duikles ooit. Ik sta rechtop in het zwembad en mijn gezicht is nog geen tien centimeter onder water. Waar ben ik aan begonnen?

Zutphen- Een uur eerder zat ik nog aangekleed en droog in het clubhuis van duikvereniging Albacare. "Waar denk je aan als je aan duiken denkt?" vraagt Arjan ter Schegget. Hij verzorgt de uitleg bij de introductieduik op deze vrijdagavond. "Jacques Cousteau en zijn onderwaterdocumentaires!" Mijn mededuikers Jurre en Gailivera zijn veertien en dertien jaar oud en hebben nog nooit van mijn onderwaterheld gehoord. Om 21.45 uur mogen we het water in van zwembad De IJsselslag. Voor die tijd krijgen we les in gebarentaal en duidelijke instructies. Een rondje met duim en wijsvinger voor 'OK', schudden met je hand voor 'niet OK'. Duim omhoog voor 'naar boven!' en omgekeerd voor 'naar beneden'. "Jullie moeten mij beloven dat je blijft ademhalen onder water. Ook als je weer naar boven zwemt. Dat kan ik zien aan de bubbeltjes die je uitademt." Voorzitter Han Bartels beaamt mijn opmerking. "Het is inderdaad je reflex om je adem in te houden. Wij zijn mensen, geen vissen. Een mens is niet gemaakt om onder water te zijn. De helft van je energie gebruikt je lichaam om de indrukken van het onderwaterzijn te verwerken."

Droge haren

De zwemlessen die ik als kind kreeg omvatten een stok met haak, opzettelijk onder water duwen en kou. De keren dat ik mij door mijn kinderen een zwembad in laat praten hou ik bij voorkeur mijn haren droog. "We gaan straks zweven in het water," belooft Arjan. Ik denk dat het dat zweven is én de foto's die ik zag die Patrick van Gemert onder water maakt en de belofte van Han waardoor ik aan deze missie begon: "Duiken is veiligheid voor alles en nooit gehaast zijn." In het zwembad krijgen we flippers, een duikbril en een vest waaraan een fles met perslucht hangt. We nemen een bitje in onze mond waarmee we de lucht kunnen inademen én we hebben allemaal onze eigen persoonlijke duiker bij ons. Vol vertrouwen laten Jurre en Gailivera zich zakken in het water. Ergens op de bodem van het bad zie ik ze voorbij zweven. Na de eerste bubbels schiet ik overeind. "Jaha!" reageert Han enthousiast. "Je haren zijn nat, je bent écht onderwater geweest!" Zo ga ik steeds iets verder, schrik niet meer van de bubbels en kijk tenslotte om mij heen. Ik zweef in het water! Met losse handen!

www.albacare.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox