Logo zutphensekoerier.nl


null
null (Foto: Dennis van der Toorn Vrijthoff)

Vrije Slag door Zutphen wordt tweedaags evenement

  Sport

ZUTPHEN - De Vrije Slag door Zutphen is dit jaar geen eendaags, maar tweedaags evenement. Op zaterdag 19 augustus is het open waterfeest voor de zwemliefhebber in de Berkel.

Voor gezinnen en beginnende openwaterzwemmers zijn de afstanden 250 en 500 meter bij uitstek geschikt en bij de geoefende zwemmer zijn anderhalf of drie kilometer de favoriete afstanden. Ook voor het koningsnummer op zaterdag, de Zutphense Halve Mijl (920 meter) is volop belangstelling. De deelnemers lopen in optocht van de inschrijftafel richting stad om vandaaruit naar de finish te zwemmen.

Voor alle afstanden zijn nog kaarten in de voorverkoop. Belangstellenden wordt geadviseerd daar gebruik van te maken. De run op kaarten groeit elk jaar en de kans op een uitverkochte afstand is aanwezig.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie en inschrijven terecht op www.dvsdz.nl

Na het succesvolle experiment van H2O in 2016 (1150 meter van haven naar haven) vindt dit jaar voor het eerst sinds 1959 weer de zwemtocht Cortenoever-Zutphen plaats. Helaas kan men in 2017 niet de hele tocht van 7 kilometer zwemmen. In verband met ingrijpende werkzaamheden aan kade en Oude IJsselbrug, kunnen de zwemmers de brug niet passeren. Door de gedeeltelijke stremming is de onderdoorgang te nauw om zwemmers en schepen te laten passeren.

Voor 2017 betekent dit dat de finish in De Vispoorthaven is en niet in de Noorderhaven. Dit jaar zwemmen de deelnemers dus 6020 meter. De belangstelling onder geoefende zwemmers is enorm groot. Alle deelnamebewijzen waren in december al binnen drie weken uitverkocht. Parcours en afstand zijn uniek te noemen voor openwatertochten. Behalve de Lektocht is er eigenlijk geen vergelijkbaar open water evenement. Deelname is alleen voor zwemmers die aantoonbare ervaring hebben in lange afstanden onder vergelijkbare omstandigheden.


Zutphense Kaas
Vorig jaar introduceerde men de "Zutphense Kaas." Deze met speciale meetapparatuur uitgeruste boei geeft continue gegevens door over de kwaliteit van het water en de watertemperatuur in de Berkel. Belangstellenden kunnen, wanneer zij willen, via de website zien wat de stand van zaken is. De belangstelling voor dit apparaat is overweldigend. Dit jaar maken organisatoren van triatlons en open waterevenementen uit het hele land gebruik van deze voor Zutphen ontwikkelde techniek. De kaas wordt donderdag 10 augustus om 17:00 in de Berkel geïnstalleerd.


Veilig water
Kluizen, fietsen, telefoons, winkelwagen en andere obstakels waren in de afgelopen jaren de buit bij de schoonmaakactie door de duikers van Albacare die het hele traject in de Berkel inspecteren. Op vrijdag 11 augustus om 19:30 uur vindt deze cleansweep plaats.


Bah, vies!
Over zwemmen in open water zijn veel misverstanden. Dat je er ziek van kunt worden is er één van. De organisatie gelooft daar niet in en wil aantonen dat het oppervlaktewater steeds schoner wordt en er steeds meer plekken geschikt zijn om te zwemmen. Om die reden doet men samen met het RIVM onderzoek naar blootstelling aan antibioticaresistente bacteriën door zwemmen in oppervlaktewater. Veel van de deelnemers werken mee aan dit onderzoek.

reageer als eerste
Meer berichten