Logo zutphensekoerier.nl


Esther Stam op bezoek als jury bij haar voormalige judoclub Stichting Judo Zutphen (foto: Christel Leidelmeijer)
Esther Stam op bezoek als jury bij haar voormalige judoclub Stichting Judo Zutphen (foto: Christel Leidelmeijer) (Foto: Christel Leidelmeijer)

'Het spelletje is nog steeds erg leuk'

  Sport

"Na onze verhuizing naar Zutphen mocht ik op judo, ik was een jaar of zes en vond het een leuke sport. Op mijn 15e won ik een jeugd EK, ik speelde tegen de top van de wereld en begreep toen dat ik best goed was."

Esther Stam is inmiddels 30 jaar, woont in Haarlem maar bezoekt nog regelmatig haar judoclub Stichting Judo Zutphen. Om haar grote droom te realiseren nam ze een voor niet-sporters drastische stap. Ze werd genaturaliseerd tot Georgische. "Op een gegeven moment werd het duidelijk voor mij dat ik voor Nederland niet zou uitkomen op de Olympische Spelen. De concurrentie is simpelweg te groot. Ik haalde vorig jaar mijn zilveren medaille toen ik al voor Georgië judode en plaatste mij daarmee voor Rio. Het komt wel vaker voor dat een sporter kiest voor een andere nationaliteit om op die manier aan de Olympische Spelen te kunnen deelnemen. Toen ik via Georgië deze kans kreeg heb ik de keus vrij snel gemaakt. Het was of stoppen met judo of het avontuur aan gaan. De Olympische Spelen is het hoogste toernooi dat er bestaat, de betekenis van dit evenement is zo groot! Alleen de binnenkomst al. Wat je altijd op televisie zag maak je nu zelf mee. Daar echt op de mat staan gaf bizar veel spanning."

Discipline

Naast haar judotraining en judocarrière heeft Esther het gymnasium afgerond en een universitaire studie communicatiewetenschappen. "Op het Baudartius college in Zutphen is er altijd veel begrip en medewerking geweest. De laatste twee jaar deed ik niet meer mee met gym maar deed ik mijn eigen krachttraining. Met wat creativiteit was er altijd iets te regelen. Als topsporter heb je discipline om je studie serieus aan te pakken. Inmiddels heb ik een post-HBO opleiding marketing afgerond en werk sinds vorige week voor het bedrijf Tyrsday op het gebied van sportmarketing. Maar ik judo ook nog hoor. Het spelletje is nog steeds heel leuk. Het blijft leuk om ergens voor te gaan en daar naar toe te werken. Judo beheers je nooit perfect, er blijft altijd iets te leren. Of het nu gaat om techniek of tactiek. Je kunt op video je tegenstander helemaal analyseren. Je voorbereiden op de pakking van een tegenstander. Die varieert per persoon en van sommige mensen weet ik dat ik de pakking onprettig vindt. Daar train ik dan op. Jarenlang ben ik gesteund door familie en vrienden. Vooral tijdens de Olympische spelen heb ik die steun enorm gevoeld en gewaardeerd. Door het sporten had ik weinig tijd voor hen. Al de familiebijeenkomsten die ik heb gemist. Daar ga ik nu meer tijd voor vrij maken. En mijn tip voor kinderen die op judo zitten? Zorg dat je er plezier in houdt en daarnaast hard werken. Dan komt er vanzelf iets uit."

reageer als eerste
Meer berichten