Inbraakcijfers Zutphen in 2017
Inbraakcijfers Zutphen in 2017 (Foto: mezelf)

Meer en minder inbraken in Zutphen

  Politie

Zutphen - In 2017 is in 127 woningen in de gemeente Zutphen ingebroken of een poging gedaan. Een lichte daling vergeleken met 2016 toen het totaal 139 was.

Per wijk zijn er echter grote verschillen. Zo is de daling van het aantal woninginbraken in het Centrum spectaculair. Daar waren in 2017 nog maar 11 woninginbraken tegen 34 in het jaar daarvoor. In het Waterkwartier daalde het aantal inbraken met 25% naar 41. Het Waterkwartier is nog altijd de wijk met de meeste inbraken. Opmerkelijk is de stijging van het aantal inbraken in Warnsveld. Met 25 inbraken bijna een verdubbeling ten opzichte van 2016. In Noordveen was een stijging van 70% naar 22 inbraken in 2017. Traditioneel is De Hoven de wijk met de minste woninginbraken; slechts 2 in 2017. Alle data staan op www.buurtpreventje.nl

In ongeveer 80% van de gevallen gaat het om gelegenheidsinbraken. De inbreker heeft geen specifieke woning op het oog maar kijkt ter plekke waar hij zijn slag kan slaan. Het hangt voor een groot deel af van de oplettendheid van buurtbewoners of er veel of weinig wordt ingebroken. De indruk is dat mensen alerter zijn geworden en sneller handelen of 112 bellen. Zo zijn in het Centrum een aantal inbraken verijdeld omdat alerte buurtbewoners de politie inseinden bij verdachte situaties.

In 2017 is de BuurTent gestart, een initiatief van burgers in samenwerking met politie, gemeente en slotenspecialist Adema. De BuurTent werd in 2017 10 keer geplaatst, waarvan 5 keer in het Waterkwartier, en telde ruim 400 bezoekers. Zij kregen voorlichting over inbraakpreventie en konden hun verhaal kwijt. Daarna zijn in een aantal buurten Whatsapp groepen gestart. De BuurTent is onderdeel van het project Buurtpreventje, een initiatief van de Stadsonderneming Zutphen.

Meer berichten

Shopbox