Rjimke Sipma en Willem Schoolderman met de cheque die het drukken van de lesboeken Little by little mogelijk maakt.
Rjimke Sipma en Willem Schoolderman met de cheque die het drukken van de lesboeken Little by little mogelijk maakt.

Fluisterboten Zutphen varen voor lesboeken in Afrika

  Human Interest

De tam tam gaat rond in Malawi en ook Uganda heeft belangstelling: onderwijshandleiding Little by Little is beschikbaar als boek, in kleur, met harde kaft in plaats van als gekopieerde reader. Kiwanis Zutphen, Alliander foundation, Zutphense HAND en Fluisterboten Zutphen maakten het mogelijk.

ZUTPHEN - De boeken, want er zijn verschillende niveaus voor het kleuteronderwijs, zijn geschreven door Rjimke Sipma en Tine Dewilde. Zij richtten in 2010 de stichting Chimwemwe Malawi op om daar iets te betekenen voor het kleuteronderwijs. Ze namen afscheid van hun werk in Nederland en gingen in Afrika werken. "De leerkrachten hadden een syllabus die ooit was gemaakt door Unicef en CCAP, maar deze bleek zeer onbruikbaar. We besloten daarom een handleiding te schrijven voor kleuteronderwijs. 's Ochtens waren we allerlei lesjes aan het uitproberen met de kinderen en de leerkrachten en vele middagen doken we het internetcafé in om alles uit te werken", zo herinnert Rjimke zich.

Inmiddels zijn er twee scholen en meerdere handleidingen met de titel Little by Little. "Door middel van deze boeken kunnen mensen in Malawi en andere Afrikaanse landen zelf een kleuterschooltje starten." Chimwemwe Malawi geeft salaris aan 20 werknemers, ruim 250 kinderen krijgen dagelijks een voedzame bord pap, schoolmaterialen worden aangeschaft en herstelwerkzaamheden worden gedaan. De scholen lopen als een trein.

Willem Schoolderman, de schoonvader van Rjimke heeft eens opgevangen dat Rjimke de boeken graag gedrukt zou willen hebben. Willem heeft daarom actie ondernomen en heeft contact opgenomen met Kiwanis Zutphen, Alliander foundation, Zutphense HAND en Fluisterboten Zutphen. Deze organisaties waren allemaal welwillend om Chimwemwe Malawi te sponsoren om de boeken Little by Little te laten drukken. "Kiwanis gaf zelfs nog een bedrag om iets te organiseren en het geld te vermeerderen. Willem heeft verschillende fluisterboottochten met een hapje en een drankje gehouden. Met dank aan Willem en de sponsoren is er een fantastisch bedrag van 5812,00 opgehaald. Er zijn van elk level 100 prachtige stevige boeken gedrukt. Ook hebben we nog verschillende materialen kunnen kopen om de bijbehorende lespakketten met onder andere flitskaarten, schrijfkaarten en een kleurendobbelsteen te kunnen maken. De boeken zijn al door vele mensen aangevraagd. De tam tam gaat rond in Malawi en we hopen dat de boeken zich ook in andere Afrikaanse landen gaat verspreiden. We hebben al een aanvraag gehad vanuit Uganda. Regelmatig gaat er een pakketje op de bus."

chimwemwe-malawi.org

Meer berichten