Foto: Stedelijke Musea Zutphen
Historisch Zutphen

Intocht op vijf december

  Historie

Tientallen jaren is op 5 december in Zutphen de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet geweest. In de vroege ochtend rond acht uur kwamen grote groepen leerlingen met hun onderwijzers lopend en sinterklaasliedjes zingend door de stad op weg naar de IJsselkade. Tijdens die wandeling hoorden ze telkens de stoomfluit van de boot van Sint en Piet.

Aan de IJsselkade zag het zwart van de mensen. Een van de Zutphense muziekkorpsen speelde sinterklaasversjes die door de verzamelde menigte werden meegezongen. De meeste fabrieken en kantoren begonnen die dag later om de mensen de gelegenheid te geven samen met hun kinderen deze feestelijke aankomst te vieren. Bij aankomst werd de Sint en Zwarte Piet aan de wal begroet door de burgemeester en andere leden van het college. Daarna ging hij te paard met Piet, die het paard leidde, naar hun logeeradres. Onderweg strooide de sint met gulle hand pepernoten en ander strooigoed. Rond het paard liepen naast de stalhouder ook enige agenten om te voorkomen dat kinderen te dicht bij het paard zouden komen. In de loop der jaren heeft hij drie hotels gehad. Hotel du Soleil aan de Zaadmarkt, hotel de Hollandsche Tuin op de Groenmarkt en Hotel Spaan aan de Nieuwstad. Bij alle hotels werd hij op de stoep begroet door de directie van het hotel. Vervolgens ging hij naar boven en bedankte vanuit een open raam de kinderen voor hun komst. Die daarna met een lied afscheid van ze namen.
Het aardige was dat het daarmee niet afgelopen was. In de krant stond meestal een lijstje waar hij die dag heen ging en om hoe laat. Verschillende mensen waren daar weer getuige van. Diverse scholen werden door hem bezocht. Dat gold ook voor de kinderen van de hogere klassen die in de Buiten Sociëteit naar de St. Nicolaasoperette waren gekomen. De sint kwam te paard de zaal binnen.
Zelfs de Duitse bezetter in de periode 40-45 heeft dit feest niet verstoord. Behalve in 1944 toen was er na munitietrein en bombardement geen mogelijkheid om dit feest in het openbaar te vieren. Zo ging het tot 1966. Daarna veranderde het en kwam een andere Sinterklaas met meer Pieten. En de intocht werd op een andere dag gehouden.

A.C.H. ter Hoek 

Meer berichten