Achter in de kerk aan de oostkant in de raadskapel zag ik één van die grafstenen liggen. Het is die van dominee Baudartius de naamgever van de gelijknamige school.
Achter in de kerk aan de oostkant in de raadskapel zag ik één van die grafstenen liggen. Het is die van dominee Baudartius de naamgever van de gelijknamige school. (Foto: Stedelijk Museum)
Historisch Zutphen

Bijzondere grafstenen

  Historie

Onlangs was ik in de St. Walburgiskerk hier in Zutphen voor de World Press Photo-tentoonstelling. Ieder jaar weer iets om naar uit te kijken.

Door A.C.H. ter Hoek

Na de foto's dwaalde ik wat rond en mijn gedachten gingen terug naar de tijd dat de koster conservator Kiezebrink de rondleidingen nog deed. In de laatste week van onze vacantie gingen we heel vaak met hem mee voor een rondleiding.

Hij wist heel veel over de kerk te vertellen en deed dat op bijzondere manier. Bovendien was hij een goede verteller. Als het niet druk was vroeg hij wel eens waar onze interesses lagen en daar bestede hij extra aandacht aan. Hij schreef ook enkele boekjes over de kerk. Naast de schilderingen wees hij ook op de grafstenen. Twee daarvan zijn mij in het bijzonder bijgebleven door hun teksten.

Achter in de kerk aan de oostkant in de raadskapel zag ik één van die grafstenen liggen. Het is die van dominee Baudartius de naamgever van de gelijknamige school. Op die steen staat zijn hele levensloop in het Latijn. Nu is dat niet mijn dagelijkse taal maar er was gelukkig wel een vertaling te vinden in het boekje van Kiezebrink.

Bovenaan staat "Grafschrift van de eerwaarde Heer Wilhelmus Baudartius, predikant van deze kerk." Onderaan:" In Vlaanderen ben ik geboren en als knaap in Brittannië opgevoed; ik ben in Duitsland en elders geweest. Niemand van dezen heeft bij mijn dood kunnen scheiden van Zutphen dat mij als doctor heeft geëerd en ook mijn lichaam bewaard."

Ik vind dat heel apart om zo te laten zien wie je was. Maar ik herinnerde mij ook dat er nog een steen was met een hele andere tekst waarop koster Kiezebrink ons had gewezen en die steen vond ik terug voor de Credokapel aan de rechterkant. Deze is in oud Nederlands dat kan niet anders want hij is uit 1653 de tekst luidt: "Laet loepen en jagen wie lust ons tit is versleten wij liggen in rust. Hendrick fan Brunckhorst to 1653 dan 4 Dec." Vrij vertaald staat er op "Laat lopen en jagen wie lust, onze tijd is versleten wij liggen in rust". Hendrik van Brunckhorst 8 december 1653.

Het is zeker de moeite waard om deze kerk eens te bezoeken, sta dan eens stil bij de beide grafstenen en vergeet ook de Librije niet.

Meer berichten