De kaarsenkroon wordt weer op zijn plek gebracht inder toeziend oog van Herman Krans (links) en Johan Oosterman. (Foto: Willem Feith)
De kaarsenkroon wordt weer op zijn plek gebracht inder toeziend oog van Herman Krans (links) en Johan Oosterman. (Foto: Willem Feith) (Foto: Willem Feith)

Lichtfeest met brandende kaarsenkroon

  Evenement

Zutphen - Op zaterdagavond 2 februari wordt er een spectaculair lichtfeest in de Zutphense Walburgiskerk gehouden. Dan zullen alle kaarsen van de beroemde kaarsenkroon uit 1395 worden aangestoken ter gelegenheid van Maria Lichtmis.

In een verder donkere kerk wordt dit een prachtig schouwspel. Het is ook een unieke belevenis omdat het zelden gebeurt dat beide rijen kaarsen worden aangestoken. Bovendien wordt officieel de terugkeer van de kaarsenkroon in de kerk gevierd. Het kunstwerk was drie maanden lang een van de topattracties op de tentoonstelling Maria van Gelre in het museum Valkhof in Nijmegen.

Het lichtfeest in de Walburgiskerk bevat naast brandende kaarsen ook andere elementen: zo zal de Nijmeegse Gregoriaanse Vrouwenschola 'Voces Caelestes' onder leiding van Hanneke van der Grinten gregoriaans gezangen ten gehore brengen. Organist Klaas Stok doet orgelimprovisaties op het beroemde Baderorgel en dr. Dick Akerboom, oud-universitair docent religie wetenschap, zal een verhaal vertellen over de betekenis van Maria Lichtmis.

Het feest Lichtmis is de laatste christelijke feestdag na Kerstmis. Het is de herdenking van het zuiveringsoffer dat de moeder van Jezus 40 dagen na zijn geboorte volgens de Joodse wet in de tempel moest brengen. Op Maria Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis.

Het hele programma duurt ongeveer een uur. Gratis entree

Alle inwoners van Zutphen zijn uitgenodigd. Er worden daarom veel bezoekers van dit bijzondere evenement verwacht. De toegang gratis is. Na afloop wordt er wel een collecte gehouden.

Meer berichten