Logo zutphensekoerier.nl


Dichters op en voor het filmdoek van Luxor

  Cultuur

Het Luxor Theater in Zutphen staat ter gelegenheid van de nationale Poëzieweek van 26 januari tot en met 1 februari volledig in het teken van de poëzie.

ZUTPHEN - Op het programma staan de speelfilm A Quiet Passion over het leven van de beroemde negentiende-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson, die tijdens haar leven een anoniem kluizenaarsbestaan leidde en pas na haar dood werd ontdekt. De hoofdrol is voor Cynthia Nixon, oftewel de rosse uit Sex and the City. Ook wordt de documentaire Verloop van jaren – Dichter bij Remco Campert vertoond, waarin de bekende dichter een jaar lang van nabij met de camera is gevolgd.

Op zondag 29 januari presenteert Luxor een bont evenement onder de naam Luxor's Poëziecircus. Een middag lang kan de bezoeker genieten van een veertigtal korte poëziefilms gebaseerd op gedichten van o.a. Jan Hanlo, Ida Gerhardt, Martinus Nijhoff, Ramsey Nasr, Hans Lodeizen, Lucebert, Hagar Peeters, Piet Paaltjens, Paul van Ostaijen en Mustafa Stitou. Het Poëziecentrum Nederland presenteert in het onderdeel Luistercinema een keuze uit zijn omvangrijke collectie dichtersstemmen: Jan Arends, M. Vasalis, Paul Rodenko, Hans Andreus, Johnny van Doorn, Willem Wilmink, Fritzi Harmsen van Beek en Hanny Michaelis. Gasten als Bas Steman, Elisa Beuger, Wim Noordhoek, Meike Wesselink, Saskia van den Heuvel, Harm Wesselink, Brecht Russchen, Tessa de Loo, Hanz Mirck, Eke Mannink, Herman Krans, Meindert Bussink en vele anderen lezen een gedicht van hun favoriete dichter voor.

Dichter Nanne Nauta, lid van het Utrechtse Stadsdichtersgilde, houdt een minicollege over de fameuze Franse schrijversgroep OuLiPo en leert het publiek met de zogeheten S+7-methode echo's te vervaardigen van geliefde gedichten. Spreekstalmeesters zijn Ester van Dam en Tim Pardijs. Entree is 5 euro. Inloop: 11.30 uur. Aanvang: 12.00 uur. Kaarten: luxorzutphen.nl.

reageer als eerste
Meer berichten