Nico Smit thuis achter de vleugel. Muziek met mensen verbinden is zijn levensmotto.
Nico Smit thuis achter de vleugel. Muziek met mensen verbinden is zijn levensmotto. (Foto: )

Muziek en theater Nondeju in 2019: erkenning van rol ouderen

  Cultuur

Het duurt nog even, maar over ruim een jaar beleeft Zutphen de premiere van een stuk met muziek en theater, uitgevoerd door het uit senioren bestaande Toonkunst Pluskoor en een aantal solisten. Werktitel is Nondeju. Rode draad is de vraag of er misschien meer is in het leven van mensen die niet meer werken. Of, zoals initiatiefnemer Nico Smit zegt: "Veel ouderen hebben het goed voor elkaar met een mooi huis en voldoende inkomen. Toch zijn velen op zoek naar zingeving."

Door Leo Polhuys

Zutphen - De 73-jarige Zutphenaar is zelf het levend voorbeeld van een oudere die geen betaald werk meer heeft maar nog zeer actief is en met beide benen in het leven staat. "Dat is ook de achterliggende boodschap van het stuk. Gelukkig komt er in de samenleving steeds meer erkenning voor het feit dat ook ouderen na hun werkzame leven zeker een rol kunnen spelen in de maatschappij. Het is belangrijk dat men inziet dat ook ouderen dingen kunnen organiseren en met hun talent naar buiten treden."

Muziek is leidend

Smit woont tien jaar in Zutphen en werkte dertig jaar bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als onder meer docent en hoofd afdeling muziekpedagogie. Muziek is het leidend thema in zijn leven. "Bij ons thuis stond een piano en op jonge leeftijd had ik al les en improviseerde ik er op los. Na de kweekschool ging ik naar het conservatorium."

De muzikale Zutphenaar was onder meer koordirigent en voorzitter van het Parnassus Ensemble. Hij zette in Leesten, waar hij en zijn vrouw wonen, enkele jaren achtereen een evenement op dat met muziek als bindende factor mensen bij elkaar bracht. En met Nondeju is het eigenlijk niet anders. "Ik had aanvankelijk het idee om gedichten van een vriend op muziek te zetten maar dat is er niet van gekomen. Toen kwam ik op het idee van een voorstelling. Samen met Brenda Reyne, die ook een belangrijk aandeel had in de wijkactiviteiten, heb ik het idee verder uitgewerkt."

De voorstelling van vijf kwartier wordt een stuk door en voor ouderen gedaan, is met sketches en liedjes lichtvoetig van karakter maar kent wel serieuze ondertonen. Nico licht toe: "Ik zit als oudere toch wel een beetje in een spagaat. Aan de ene kant ben ik nog heel actief, aan de andere kant word ik natuurlijk wel ouder."

Brenda Reyne schrijft de teksten, Nico zorgt voor de muziek, Bjorn Sluiter uit Eefde werkt mee als theatermaker/docent. Ook worden drie professionele zangers en acteurs ingehuurd. Samen met Stichting FitArt, die ouderen met kunst in aanraking brengt, is besloten de voorstelling ook te brengen in Apeldoorn, Deventer, Lochem, Doetinchem en Zwolle. Voor de financiering wordt een professioneel fondsenwerver in de arm genomen. Nico geeft nog een hartenkreet: "We zijn nog naarstig op zoek naar een productieleider. Die kan meteen aan de slag..."

Meer berichten