Logo zutphensekoerier.nl


Poging tot crime passionel op de Bleek

  Cultuur

ZUTPHEN - Loop je rustig over de Martinetsingel langs het water, zie je een vrouw een man te lijf gaan met een roeispaan in een bootje. Genoeg getuigen gelukkig. Aan de overkant zit een twintigtal lachende mensen op bankjes in de Bleek. Dit is locatietheater om van te smullen. Afgelopen zondag vond het tweejaarlijkse huiskamerfestival Gast in Zutphen plaats.

Er is slechts een 'maar' aan dit festival. Je kunt maar vier voorstellingen bekijken en zes (inclusief lunchplek en aftrap in de Burgerzaal) locaties bezoeken, terwijl er 20 voorstellingen op 20 toplocaties in de binnenstad zijn geprogrammeerd. Moeilijk kiezen. Ik zag als eerste voorstelling 'Dood op de boot' van Vloeistof. Theater en dans op een wankel bootje. Het zou een romantische picknick moeten worden maar het loopt uit op een felle acrobatische machtstrijd.

In de tweede voorstelling 'Rothko Chapel' op de Zaadmarkt nummer 97 bedient Sjaron Minailo een installatie die hij haast meditatief opbouwt. Met eenvoudige middelen blikt hij terug op het onmetelijk leed in de oorlog en diept daarmee de schilderijen van Rothko verder uit.Enigszins bedrukt loop je uit het pand van de Vrijmetselarij, een monument waaruit alle historie is verdwenen.

Gelukkig is er dan een lunch op weer een verrassende locatie, gebouwd tegen de stadsmuur aan de Boompjeswal. Aan tafel gaat het gesprek over de aantrekkingskracht van Zutphen en het festival. Een tafelgenoot: "een keer naar Gast in Zutphen en je wilt het nooit meer missen."

Vervolgens bezocht ik Simon Heijmans in Proosdijsteeg 5. Zijn monoloog kon me niet echt overtuigen. Maar het was goed toeven in de prachtige woonkamer met serre van dit unieke monument. Wat een zegen dat de Zutphense monumentenstichtingen dit soort panden redt van de sloop. "Ik zie het als een soort ereplicht om dit huis af en toe open te stellen," vertelde de gastvrouw.

De laatste voorstelling die ik bezocht was van acteur Sabri Saad El Hamus, een deel uit zijn voorstelling 'Pax Hominis'. Halverwege zijn loflied op de mens, ("weg met de azijnpissers") zegt hij: "de ideale conversatie is de stilte en dan valt hij stil". Was het een minuut of langer? Niemand draait op zijn stoel of snuit zijn neus. Doodstil. Hij zingt even en hij danst met twee dames uit het publiek als een dansleraar die zijn leerling wil laten groeien. Wanneer komt zijn voorstelling naar de Hanzehof?

Bij de borrel tot slot prijst iedereen andere voorstellingen aan en de meeste gastheren beweren dat hun voorstelling de mooiste was.Dus noem ik hier nog de meest geroemde zoals Gerson Main en fagottist Bram van Sambeek. De organisatie Gast in Zutphen verzorgde dit keer de tiende editie. Bestuurslid Koen de Ridder: ''In totaal hadden we 560 gasten. Er waren weer bijzondere locaties. Nieuw was het stuk op de Bleek. We hebben wel voorstellingen aan het water gehad maar nog nooit op de Bleek zelf."

Reageer als eerste
Meer berichten