Logo zutphensekoerier.nl


"Ik geloof niet meer in een bepaalde god. Wel in de wonderen van de natuur", aldus muzikant en sinds kort gepubliceerd schrijver Frank Ong-Alok.
"Ik geloof niet meer in een bepaalde god. Wel in de wonderen van de natuur", aldus muzikant en sinds kort gepubliceerd schrijver Frank Ong-Alok. (Foto: Emy Vesseur)

Muzikant schrijft levensverhaal

  Cultuur

Klassiek gitarist Frank Ong-Alok (1958) is de initiatiefnemer van projecten als de jazzavonden in Luxor, het talentenpodium Zutphen Bloeit Open en jamsessies in het Koelhuis. Welke persoon schuilt achter deze bescheiden muzikant die nog niet zo lang geleden Zoetermeer verruilde voor Zutphen? Wie het weten wil, kan het lezen in zijn dit weekend gepubliceerde korte biografie Mijn God mijn God Waarom heb ik u verlaten?

tekst en foto: Emy Vesseur

ZUTPHEN - "Er zijn tienduizend redenen waarom ik dit boek heb geschreven. Maar de belangrijkste is de behoefte om dingen op een rijtje te zetten en een zo eerlijk mogelijk zelfbeeld te schetsen", zegt Ong-Alok in de muziekstudio achter zijn huis aan de Zutphense Buitensingel. In het boek schrijft hij met humor en zelfspot over hoe hij opgroeide in een muzikaal gezin in Suriname en als 10-jarig jongetje naar Nederland kwam; over zijn puberteit, eerste liefdes en huwelijken, jeugdbijeenkomsten van de kerk, zijn opleiding aan het conservatorium, zijn muziekhandel in Zoetermeer, de ontmoeting met zijn vrouw, de zangeres Fleur Tolman, en de dood van zijn moeder in 2015. "Dat is ook het jaar waarin ik het boek schreef. Mijn moeder is half-Indiaanse en de sterke vrouw in mijn leven. Het verhaal zat al helemaal in mijn hoofd en misschien heeft haar dood het schrijven getriggerd." Tussen de biografische stukken door geeft hij zonder schroom zijn mening over thema's als het vegetariërschap, naturisme, soa's, hygiëne, baarmoederhalskanker en het geloof. "Ik ben religieus opgevoed en ging in Suriname naar een katholieke jongensschool. In Nederland sloot mijn moeder zich aan bij de Zevende-dag Adventisten. Omdat op zaterdag de sabbat werd gevierd, was sporten geen optie. Muziekspelen werd wel gestimuleerd en was mijn uitlaatklep. Later heb ik het kerkelijke systeem verlaten. Ik geloof niet meer in een bepaalde god. Wel in de wonderen van de natuur en de magie van muziek." Muziek is voor hem de weg van de waarheid in het leven. Het brengt mensen samen en is in staat je hart binnen te dringen. Anders dan in Zoetermeer vond hij in Zutphen wel een voedingsbodem voor zijn lyrische muziek. De cd achterin het boekje bevat bestaande Surinaamse liedjes die opnieuw zijn opgenomen, maar ook eigen werk en hertalingen van bekende songs, ingezongen door echtgenote Fleur. Bijzonder zijn de nieuwsliedjes, nummers die hij schreef naar aanleiding van actuele gebeurtenissen, zoals Snow Prince over het dodelijk skiongeval van prins Friso. Wat als er geen muziek in zijn leven was gekomen? "Dan was ik iets met eten gaan doen. Ik heb een passie voor koken en een vegetarisch restaurant openen lijkt me wel wat." Info: indeknipscheer.nl.

reageer als eerste
Meer berichten