Foto:
Column Op fietse door Z.

Plastic soep

  Column

Is Boyan Slat een held of een dwaas? In 2012 ontwikkelde hij als 18-jarige student het plan om de plastic soep op te ruimen die de oceanen vervuilde.

Inmiddels zijn we 7 jaar en 30 miljoen aan ingezamelde euro's verder maar slaagt hij er nog niet in om zijn plasticvanger te later werken. Koren op de molen voor de cynici. Nog geen dop van een flesje opgevist.

De tiener die destijds door iedereen in de armen werd gesloten, dreigt nu te worden gedumpt bij het vuilnis zonder afvalscheiding. Dat vind ik niet terecht. Ook al werkt zijn installatie nog niet, hij heeft het wel voor elkaar gekregen dat de plastic soep niet meer uit ons bewustzijn is weg te krijgen. Dat bewustzijn werkt door op microniveau.

Sinds Boyan zijn tienerkoppie voor de camera stak bij 'De wereld draait door' en daar vertelde over zijn plan, ben ik mij bewust van elk stukje plastic dat door mijn handen gaat. In de supermarkt kijk ik misprijzend naar al die onnodig plastic verpakkingen. Sinds kort nemen we milieuvriendelijke zakjes mee naar de super om daar onze verse waar in te verpakken. Partner K. voert thuis een streng regime tegen verspilling en vervuiling. Als ik in de ochtend onder de douche spring staat zij er al met stopwatch in de aanslag en schuift zij de emmer de cabine in voor het opvangen van het overtollige water. Daar kan de W.C. mee worden gespoeld. Ik heb contractueel moeten beloven niet meer mijn tanden te poetsen tijdens het douchen. Tijdens het ontbijt staat alle bederfelijke waar fris te blijven onder een vettig bijenwasdoekje.

Op fietse in het niemandsland tussen Z. en het geannexeerde dorp W. knal ik het bruggetje bij de Berkel over. In volle vaart zie ik een A-4'tje aan een boom geprikt. Ik rem en fiets nieuwsgierig terug. De Boyan Slat van W. roept op om te komen helpen met het opruimen van de plastic soep in de Berkel. Er is geen fonds nodig, voor kano's wordt gezorgd. Op het moment dat u dit leest is de actie geweest. Ik ben niet gaan helpen. Ik weet niet of er veel animo voor is geweest. Net als de nog niet werkende buizen van Slat doet het er niet toe. Het collectieve bewustzijn tegen verspilling en vervuiling neemt onomkeerbaar toe. Boyan Slat is een held voor mij. Twee minuten onder de douche verfoei ik hem.

Benno Geerlings 

Meer berichten