Buurtpreventie in van Lochterenstraat.
Buurtpreventie in van Lochterenstraat. (Foto: )
Column Op fietse door Z.

Inbraak

  Column

Benno Geerlings - Enkele weken geleden werd er ingebroken bij mijn nichtje die in Groningen studeert. Laptop, audio-apparatuur en kleding werd gestolen. Haar vader vertelde mij dat ze het meeste moeite had gehad met het feit dat er zomaar een onbekende op haar kamer had rondgelopen en aan haar persoonlijke bezittingen had gezeten. De eerste dagen wilde ze er niet meer slapen. Ik snap dat gevoel; Tijdens een jaarwisseling, toen ik niet thuis was, werd mijn huis leeg gestolen. Meer dan het gevoel van boosheid was er datzelfde onveiligheidsgevoel, het gevoel aangerand te zijn ook. Ik kon de inbreker haast voelen, ruiken, toen ik voor de eerste keer na de inbraak in mijn huis rondliep. Volgens de politie betrof het een Oost-Europese bende, bij meerdere huizen uit mijn straat was ingebroken. De methode was bekend. Einde middag de wijk verkennen, 's avond inbreken in verlaten woningen. Ik heb lange tijd de voordeur gebarricadeerd voordat ik naar bed ging. Van rustig slapen was geen sprake meer. De eerste dagen na de inbraak had ik de ramen open als ik thuis was. De lucht die de inbreker had uitgeademd moest mijn huis uit.

Afgelopen oudejaarsdag belde ik de politie. Een uur eerder had ik op de Leeuweriklaan twee mannen zien lopen die zich naar mijn mening verdacht ophielden in de straat. Ze filmden huizen en verscholen hun gezicht onder hoodie en baseballcap. Wellicht volstrekt onschuldig, maar mijn nekharen gingen recht overeind staan. Ik twijfelde om er iets aan te doen, ik ben niet van de burgerwacht, maar na overleg met partner K. belde ik toch. De politie leek mijn telefoontje te waarderen. Voor zover mij bekend werd er die avond niet ingebroken aan de Leeuweriklaan.

Op fietse door Z. aan de Van Lochterenstraat zie ik een man en vrouw bij de flat lopen. Buurtpreventie Team Noordveen staat er op hun hesjes te lezen. Ze lopen een route door hun wijk om op deze wijze inbraak te voorkomen. De gemeente subsidieert hun vrijwillige wandeling. Ze kunnen er hesjes en zaklampen van betalen. Je kan het geen burgerwacht noemen. Ze wandelen, ze jagen niet. Ze kunnen nog vrijwilligers gebruiken. Beter zo een geel hesje aandoen dan er boos mee lopen schreeuwen in Den Haag, denk ik.

Meer berichten