schoenmakerij Ruumpol op de Emmerikseweg.
schoenmakerij Ruumpol op de Emmerikseweg. (Foto: )
Column Op fietse door Z.

Circulaire economie

  Column

Vermindering van CO2-uitstoot: wie wat moet doen is onderwerp van discussie. Er wordt naar elkaar gewezen. De vervuiler betaalt, lijkt het credo te zijn. De mens is de vervuiler, laten we het daar over eens zijn, dus laat ik maar alvast zelf beginnen met een bijdrage. Zonnepanelen, minder de auto gebruiken, minder vlees eten.

Door Benno Geerlings

Partner K. en ik hebben zelfs 'wel of niet vakantievliegen' bespreekbaar gemaakt. Dit jaar vliegen we nog, maar de eerste stap is gezet, het taboe doorbroken, de schaamte voorbij zeg maar.

Naast de CO2-reductie gaan we inzetten op een circulaire economie. Minder weggooien, meer hergebruiken. Ook hier niet naar de ander wijzen maar er zelf mee aan de slag gaan. Koopwoede beteugelen en wat langer de oude meuk dragen en gebruiken had ik zo voor mezelf bedacht. Ik prijs mezelf hiermee de markt uit. Als iedereen minder koopt, zijn er minder pakjes te bezorgen als fietskoerier. Ik hou mezelf voor dat er zich dan wel weer iets anders aandient om voor te fietsen. Verandering vraagt om innovatie. Innovatie leidt weer naar werk.

Mijn zwager is schoenenlapper in Rheden, in de voetsporen van zijn vader getreden. Hij heeft net als zijn vader niet veel op met het schoeisel dat tegenwoordig gemaakt wordt. Nauwelijks te repareren, hangt van lijm aan elkaar. Toch blijft hij het hergebruik van de schoen stimuleren. Manmoedig plakt hij op zijn leest. Het zou zo mooi kunnen zijn. De producent maakt een herstelbare schoen. Wij kopen die schoen. De schoenenlapper repareert. Ergo; circulaire schoeiseleconomie. Geen wegwerpsneakers meer. Ik hoor de producenten van de schoen al klagen over vermindering van productie. Ik zeg: innovatie!

In Z. zijn er voor zover ik het weet nog twee ambachtelijke lappers. Eentje zit er op de Emmerikseweg. Op fietse besluit ik er eens af te stappen. Schoenmakerij Ruumpol oogt als een aangenaam anachronisme. Hier draait de circulaire economie al decennia op volle toeren, er wordt volop hersteld en hergebruikt. Veel klantcontact en bedrijvigheid. Gerrit Ruumpol lapt en bewerkt samen met vrouw en dochter. Het is hoopvol, maar in Nederland moeten nog grote stappen gemaakt worden, liefst in duurzame schoenen met doorgestikte zool.

Meer berichten