Afhaalchinees Internationaal, Warnsveldseweg.
Afhaalchinees Internationaal, Warnsveldseweg. (Foto: )
Column Op fietse door Z.

Chinees

  Column

Toen de eredivisie alleen nog op de zondagavond in samenvatting te zien was, zat voetbalminnend Nederland om zeven uur massaal met een bord babi pangang en nasi op schoot voor de buis. Rond zessen liep de afhaalchinees vol met vaders die met een lijstje in de aanslag hun bestellingen deden bij de balie met aquarium en rode lampionnetjes. De menunummers schalden door het luik richting keuken. De Chinees boog welwillend en glimlachte om onze taalgrapjes over de menukaart. Tevreden maakten ze in de avond de kassa op.

Door Benno Geerlings 

Het was ook de tijd dat er angst was voor het gele gevaar. De Chinezen komen. Het angstbeeld voor het communisme verdween met het verstrijken der jaren. Het clichébeeld van de domme Chinees die geen 'r' kan uitspreken heeft stand gehouden. De menu-nummer grap die Gordon enige jaren terug maakte tijdens het optreden van een Nederlands-Chinees in een talentenshow deed wel wat stof opblazen maar ging er tegelijkertijd toch ook in als een bord bami rames met satésaus. Het beeld is misplaatst. Wellicht zouden we ons weer wat meer zorgen moeten maken om het 'gele gevaar'. In relatieve stilte is China bezig de failliete boedel Europa op te kopen. Geen voetbalclub, bedrijf of bouwproject is veilig.

Ook Z. ontkomt er niet aan. Het schijnt dat er Chinese belangstelling is geweest voor een nieuwbouwproject in de Noorderhaven. De projectontwikkelaar zou het bod afgewezen hebben. Waar of niet, het beeld klopt. Terwijl wij ons decennia lang volpropten met smaakmaker ve-tsin, ging het verdiende geld via de achterdeur van de keuken naar de Aziatische grootinvesteerders. De Chinezen komen niet, ze zijn er al.De afhaalchinees bestaat nog steeds. Op fietse door Z. kom ik dagelijks langs Chinees-Indisch restaurant Internationaal op de Warnsveldseweg. Hoewel enigszins in verval, bestellen partner K. en ik er soms nog een menuutje. Een fotograaf heeft een boek vol geschoten met plaatjes van de zaken die nu nog in dorpen en steden van Nederland kwijnend stand houden. Metafoor voor ons eigen zieltogende continent.

We leven in het jaar 2030. Een groepje Chinese zakenmensen loopt luidruchtig een Nederlands afhaalrestaurant binnen. Ze bestellen lachend bij de blonde man achter de balie. "Dliemaal menu 12, zuulkool met spek alsublief!"

Meer berichten