magneetvissers Naomi en Martin bij de Berkel.
magneetvissers Naomi en Martin bij de Berkel. (Foto: )
Column Op fietse door Z.

Reinigend vermogen

  Column

Benno Geerlings - Ik ben opgelucht wanneer de decembermaand erop zit. Een nieuw jaar beginnen, schone lei. Ik ben geen mens van het conflictmodel en de confrontatie, meer van het sussen en bemiddelen. Het ene is niet beter of slechter dan het ander.

Rond kerst wil het nog wel eens botsen tussen familieleden of vrienden. Wie eet er waar, wie mag wel of niet komen. Genoeg conflict-materiaal vooraf en als je eenmaal aan de kerstdis zit wordt er nog wel eens een oude koe uit de sloot gevist die net niet lekker op de kant landt. Er wordt flink wat afgebeld en gemaild, verwijtend en/of sussend, er vloeien tranen aan tafel.

Op zijn best zou je kunnen stellen dat het ook een positieve kant heeft, zaken worden uitgesproken, ruzies hopelijk bijgelegd. Het reinigend vermogen van december.

Op fietse op de Warnsveldseweg bij de brug over de Berkel, einde middag net voor kerstavond, zie ik een gezin gebogen over de reling naar beneden staren. De vrouw en de man hebben beide een touw in handen dat in de Berkel verdwijnt . Ik stap af om te zien of er wellicht geholpen kan worden. Zijn ze iets kwijt? Is er iets in het water gevallen?

Het blijkt mee te vallen. Het gezin is bezig met uitoefenen van een bijzondere hobby; ze zijn aan het magneetvissen. Het echtpaar en kinderen trekken op die manier bijzondere zaken en ouwe meuk uit het water van Z. Van verweerde metalen emmers tot aan fietsen en zelfs een geldkistje met bescheiden inhoud. Ze hebben er lol in, getuige ook een eigen Youtube-kanaal: magneetvissen met Naomi. Bijkomend voordeel is ook dat de Berkel enigszins opgeschoond het nieuwe jaar instroomt.

Op Tweede Kerstdag zitten partner K. en ik thuis, de familiaire etentjes zijn gedaan, alles pais en vree, wat rest zijn nog wat laatste klusje in en rondom het huis om zelf ook met een opgeruimd gevoel het nieuwe jaar tegemoet te treden.

Terwijl ik buiten aan het snoeien sla, gaat K. in huis de binnenkant van de oven te lijf, die vetklep kan wel een zeepbeurt gebruiken. In de gebruiksaanwijzing staat vermeld dat de achterzijde van de binnenkant ongemoeid mag blijven die is namelijk zelfreinigend. Mooie eigenschap, wens ik iedereen toe voor 2019.

Meer berichten