Foto:
Op fietse door Z.

Hesje

  Column

Benno Geerlings - Op fietse zie ik in het straatbeeld hoe we het voor elkaar hebben in onze samenleving. Het is vrijdagmiddag en ik moet in de remmen vanwege twee bladblazers die het fietspad herfstvrij maken.

Ik zie een man op een hoogwerker de kerstverlichting aanbrengen in de lantaarnpalen van de winkelstraten. Een put wordt geopend en met gespecialiseerde apparatuur wordt er gecontroleerd op vetaanslag in het riool.

Ik heb mijn oortjes in en luister naar radio 1, de nieuwszender. Ik hoor een boze vrouw, zij mag vertellen dat er niets meer deugt in ons land. Er wordt niet geluisterd naar het gewone volk. We leven niet meer in een democratie maar in een dictatuur, vindt zij. In haar boosheid luistert ze zelf niet naar de alleszins redelijke vragen van de interviewer.

Ze heeft het recht om niet te luisteren. Morgen doet ze een geel hesje aan en gaat ze naar Den Haag, het Binnenhof. Het wordt geen demonstratie, het moet een opstand zijn. Het is allemaal de schuld van de regering.

De bladblazer, de hoogwerker en rioolinspecteur dragen ook een geel hesje. Mijn partner K. draagt het als ze een rondje gaat hardlopen.

Als ik de Houtmarkt oprij zie ik een parade van gekleurde hesjes. Zou in Z. de opstand vroegtijdig begonnen zijn? De verschillende kleuren een uiting van diverse vormen van onvrede? Het veelkleurig gezelschap blijkt een bedrijf te zijn dat een groepsuitje viert in Z. De hesjes vormen onderdeel van een spel. Ze hebben het naar de zin. Opgelucht fiets ik het weekeinde in.

Zaterdagochtend ga ik naar de supermarkt waar de broodjes vers gebakken worden. Ik vergaap me aan de schappen die al uitbundig gevuld zijn met kerstvoedsel. Delicieux!

Een vrouw laadt haar winkelwagen vol met al dat lekkers. Je kan het maar beter al in huis hebben. Toch oogt ze niet blij, ongeduldig maant ze mij opzij te gaan. Uit haar schoudertas hangt iets geels, reflecterend. Ze heeft duidelijk haast. Wellicht een belangrijke afspraak later op de dag. Ik heb begrip voor haar onvrede, het kan niet alle dagen feest zijn.

Meer berichten