Foto:
Op fietse door Z. Op fietse door Z.

Black Friday

  Column

Benno Geerlings - In tijden van onzekerheid en dreiging hecht de mens aan traditie en de eigen specifieke volks- en gezinsaard. Worden die overspoeld dan is de boot aan, alle hens aan dek.

Tradities zijn onderhevig aan verandering, aanpassing aan de tijdsgeest. Normaal gesproken gaat dat organisch , wordt er niet te zwaar aan getild. Wanneer de wereld om je heen zich duizelingwekkend ontwikkelt, heb je de balustrade hard nodig , moet je daar juist niet aan gaan wrikken.

In het slechtste geval zetten we de hakken in het zand. Het is beter om de dialoog te zoeken, uit te leggen.

Onze handelsgeest, de drang om voor het koopje te gaan heeft ons vooruit gestuwd. Niet altijd om trots op te zijn. Maar die beweging is essentieel voor onze tradities en volksaard geweest. Gaandeweg importeerden we de molen, de klompen en sinterklaas, maakten die ons eigen. Met volle zeilen vooruit en altijd de handel in het achterhoofd houdend. De boot van sinterklaas moet blijven terugkomen, met de juiste pakjesgeest. Leg het uit en Piet en de kinderen zullen er niet langer onder lijden.

En dan zijn er de tradities in wording.

Op de zaterdagmarkt in Z staat een marktkraam die dipjes verkoopt. Voor de kraam staat een party-tafel. Op de tafel staan al hun dipjes uitgestald, gratis te proeven. Gratis snacken, gezellig. Dippen, niet kopen. De tafel is verworden tot een kleine lokale traditie. Dip-zaterdag! Past naadloos in onze volksaard. De handel vaart er ook wel bij, want uiteindelijk koop je toch nog een bakje om mee te nemen naar huis.

Op fietse in de binnenstad, op de Beukerstraat en Turfstraat, word ik geconfronteerd met onontkoombare reclameborden op straat. De kortingspercentages vliegen me om de oren. Black Friday! Ook hier wordt onze gulzige volksaard aangesproken. Echter, het betreft een invasieve exoot. Onze grote broer van over de oceaan probeert met veel geschreeuw deze kapitalistische hoogmis in ons landje aan de man te brengen. Het gaat niet lukken denk ik. Natuurlijk pakken we die kortingen mooi even mee maar een traditie zal het niet gaan worden. Zie ginds komt de kortingsboot uit Amerika weer aan. Nee, gaat hem niet worden. Terug die boot, en neem dan gelijk die enge pompoenkoppen weer mee. Niet gezellig.

Meer berichten