Foto:
Column Op fietse door Z.

Werkgeluk

  Column

Benno Geerlings - De wekker gaat. Door de jaren heen is er geprobeerd om je op een zo vriendelijk mogelijke wijze uit je dromen te trekken. Van mechanisch naar elektrisch tot digitaal. De variatie aan wektonen op je smartphone is oneindig. Ik heb er velen geprobeerd, maar de wekker blijft wat mij betreft de brenger van slecht nieuws; wakker worden!!!! En meestal geldt de boodschap: aan het werk!!!! Antwoord: Geen zin!!!! Waar is de serotonine als je die nodig hebt. Eenmaal onder de douche wordt het nagalmende alarm verdreven door de warme waterstralen en sijpelt langzaam het programma voor de werkdag de geopende poriën binnen. Tegen de tijd dat ik de eerste trappen van de dag op de bakfiets maak, voel ik de tinteling van een nieuwe dag vol fietskoerieravonturen. Het werkethos verdrijft de waterkoude van de herfst en ik denk: zo slecht heb ik het niet getroffen.

In gedachten zet ik mijn opa in zijn fauteuil in het verzorgingstehuis waar hij zijn laatste jaren sleet. "Opa, was je gelukkig op je werk?" Ik ken het antwoord, maar durfde het tijdens zijn leven niet te vragen. Hij zou oprecht boos zijn geworden. Hij werkte in ploegendienst bij de Hoogovens in IJmuiden. Het bracht hem zelfrespect en brood en spek voor zijn gezin. Voor onzinnige luxe vragen was geen plek, kon hij zich niet veroorloven. Staalhard.

Ik heb lang gefeest in het leven en daarna ook hard gewerkt. Lange dagen in redactiekantoren. Veel vergader- en papierwerk. Er was voldoening maar de schaduw was er ook. Ga toch fietsen! Dat heb ik gedaan. Ook een fietskoerier vult formulieren in, heeft administratie, maar mag ook buiten spelen.

Op fietse in de Nieuwstad, parkeer ik mijn bakfiets naast een opvallend rood busje. 'Werkgelukbus' staat er op vermeld. Voor de bus staan twee stoeltjes en de bus heeft een opengeklapte luifel , als bij een foodtruck. Lotte en Gabri bemensen de bus en willen voorbijgangers attenderen dat er zoiets bestaat als werkgeluk. Het is een verkapte commerciële actie voor uitzendbureau Driessen dat ook de gemeente Z. als klant heeft. Aan de hand van het invullen van een digi-test kunnen zij je vertellen hoe het staat met je werkgeluk. Ik pas, te veel gedoe en daar wordt je niet gelukkig van. Geluk is geen constante , het ligt overal aangenaam op de loer. Soms ook tijdens werk.

Meer berichten