Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen.
Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen. (Foto: Tim Pardijs)
Vijf Jaargetijde De vijf jaargetijden

Inspiratie

  Column

Heeft u een muze? Het is misschien niet een vraag waar u dagelijks over nadenkt, maar is er iemand die u inspireert? Wie maakt u enthousiast en brengt u op ideeën?

Door mijn werk heb ik het geluk dat ik zeer regelmatig in contact kom met inspirerende mensen. Kunstenaars hebben vaak een heel eigenzinnige kijk op de wereld en weten dat te vertalen in hun werk. Het resultaat is mooi, confronterend, en/ of tot nadenken stemmend. Specialisten, zoals de restauratoren waar wij mee werken, inspireren mij door hun grote kennis van zaken, geduld en vaste hand. Vakmanschap, in welke vorm dan ook, vind ik sowieso een bron van inspiratie. Wat aan dat vakmanschap gaat vaak een lange (leer)weg aan vooraf. Natuurtalenten bestaan, maar zijn dun gezaaid.

Eind van dit jaar wijdt het Stedelijk Museum Zutphen aandacht aan een bont gezelschap van Zutphense Uitblinkers waaronder schrijvers, kunstenaars, sporters, (maatschappelijk) ondernemers, influencers en ontwerpers. Stuk voor stuk boeiende persoonlijkheden met prachtige verhalen. Hun inspiratiebronnen zijn divers en verrassend. Wat ik opmerkelijk vond is dat velen van hen vertelden dat zij gemotiveerd en gefocust blijven door te stoppen waar zij mee bezig zijn als zij even vastlopen. De natuur brengt dan vaak nieuwe inspiratie, maar ook helpt het hen om juist iets heel anders te gaan doen. De schrijver gaat sporten, de sporter gaat schilderen. Wel met dezelfde inzet en overgave als waarmee zij hun 'eigenlijke' werk doen, waardoor het niet zo verwonderlijk is dat zij ook in deze andere activiteiten uitblinken.

Het ontwikkelen van al je talenten wordt al eeuwen als een ideaal gezien. Op social media lijkt dat meer mensen te lukken dan in het minder opgepoetste dagelijkse bestaan.
De positieve invloed van muzen en uitblinkers is dat zij laten zien wat mogelijk is als je bereid bent om keihard te werken, te vallen en weer op te staan. Als je met open ogen, een open geest en een open hart in de wereld staat en je laat voeden met nieuwe indrukken en andere zienswijzen. Oké, misschien word je volgend jaar (nog) niet Nationaal Kampioen en val je ook niet op een andere manier in de prijzen, maar jezelf uitdagen kan je elke dag opnieuw.

Meer berichten