Foto:
Op fietse door Z Op fietse door Z.

Ziekenhuis

  Column

De aandeelhouders van het ziekenhuis van Z. eisen van de leiding dat er meer wordt gedaan om aan klandizie te komen. Bedden staan leeg, zonder rendement. Ze trekken hun handen af van de investering, de aandelen zakken spectaculair. Het ziekenhuis sluit de deuren.
Er gaat een witte optocht door de straten van Z. Verplegers duwen moedeloos de rijdende bedden voorwaarts. In de bedden liggen kinderen en ouderen. Mannen en vrouwen strompelen voorwaarts met rollend infuusstatief. Het geklaag en gesteun is niet van de lucht, niet luidruchtig, daar is er de kracht niet meer voor. Het is een protestmars zonder einddoel. Waar moet je heen als je bestemming er niet meer is, failliet is.

Een ondenkbaar scenario. In Nederland gaat geen ziekenhuis failliet. We dragen hier gezamenlijk verantwoordelijkheid. We verpanden onze medische zorg niet. In de documentaire Sicko van de Canadese activist/filmmaker Michael Moore over het zorgsysteem van Amerika neemt hij een groep armlastige zieken mee naar Cuba.

In eigen land kunnen ze vanwege de hoge kosten niet meer terecht in de eigen ziekenhuizen. In Cuba worden ze gratis geholpen. Het zorgsysteem is daar volledig in handen van de staat. Hier hebben we een mengvorm. In vergelijking met de rest van de wereld doen we het nog steeds zo slecht nog niet. Maar ook hier wordt door de burger vaker gekozen om het geld in eigen zak te houden ten koste van de eigen gezondheid; een behandeling te duur geacht.

Op fietse op de Den Elterweg bij het Gelre ziekenhuis zie ik bij de centrale boveningang een afzetting van roodwitte hekken en omleidingsborden. Ervoor staat een man met veiligheidsjack geposteerd. Hier komt niemand meer binnen. Ik stap af, verschrikt. Het zal toch niet? "Nee, het Gelre is niet failliet," grijnst Hendrik van Traffic Security. Het dek bij de ingang krijgt voor de zoveelste keer een nieuwe toplaag. Tegen gladheid. Het lukt de aannemers niet om een goed hechtende stroeve laag te leggen. Volgens Hendrik zijn er al miljoenen aan gespendeerd. Ik vraag Hendrik of hij weet wie dat geld moet ophoesten, het ziekenhuis? Nee ,de kosten zijn voor de aannemers. De ambulances mogen nog door en voor eerste hulp moet je een stukje om. In Z. lopen de zieken nog niet in optocht op straat….

Meer berichten