Verlichte pontonbrug over Grote Gracht. (Foto: collectie Stedelijke Musea Zutphen/collectie Zeijlemaker)
Verlichte pontonbrug over Grote Gracht. (Foto: collectie Stedelijke Musea Zutphen/collectie Zeijlemaker) (Foto: . collectie Stedelijke Musea Zutphen/collectie Zeijlemaker)
Historisch Zutphen

Kermis en feestweken (5)

  Column

Maandag 10 september leggen pioniers van de Genietroepen uit Vught een vouwbootbrug als oefening dwars over het smalste deel van de Grote Gracht. De hele periode van 14 september tot en met 8 oktober wordt de Jacob Damsingel aan weerszijden door rietmatten afgesloten. Langs de Burgemeester Dijckmeester komt ook een twee meter hoge rietmat zodat men rond de Gracht kan lopen.


Langs de Louisesingel (wandelpad langs de Grote Gracht) en op de open stukken wordt een deel van de levende have van het Noorder Dierenpark uit Emmen ondergebracht. Apen, beren, marmotten, wolven, lama's, buffels, varkens, flamingo's en nog veel andere dieren zijn hier te zien.

Op de punt in de Grote Gracht recht achter de Spanjaardspoort is een café-restaurant gemaakt met een groot terras. Daarvoor wordt een ponton neergelegd voor diverse optredens.
De opening van het feest vindt in dat restaurant plaats. Als openingshandeling ontsteekt de burgemeester de verlichting. Alle genodigden gaan naar de rand van het terras om het effect te bekijken.
In het café-restaurant is elke dag live muziek. Zoals: het bekende showorkest van Jeanne Guldemond.

Maar ook amateurverenigingen en optredens van de Zutphense zanger Co Hagendoorn, het zigeunerorkest van Tata Mirando, het bekende radio-orkest Accordiola onder leiding van Jan Gorissen, Theo Koppen conferences, Jaap Valkhof, de radiozanger Bert Visser en Eddy de Jong de klaviervirtuoos optredens van Boerendansers en balletuitvoeringen.

Het hele feest wordt een enorm succes. Het sprookje langs de Grote Gracht trekt 35.216 bezoekers. Op de laatste zaterdagavond worden in de Laarstraat nog drie shows gehouden.

De samenwerking tussen de gemeente en de organsatoren van evenementen is dan nog goed. Zo'n kleine 40 jaar later in 1988 wil de gemeenteraad het in het vervolg anders doen. De kermis wordt door of namens burgemeester en wethouders verpacht en de stichting krijgt een vaste bijdrage, een soort subsidie. Daar gaat de stichting niet mee akkoord. De raad zet door en aan een succevolle periode van meer dan 40 jaar feestweken komt een eind.

Meer berichten