Klimaattafeltjes in de binnenstad.
Klimaattafeltjes in de binnenstad. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Tafelen

  Column

Benno Geerlings - Twee boeren in de wei, de laarzen stevig verzonken in de vette klei. Handje klappend tot ze er uit zijn. Geslaagde koehandel. Dat is het beeld dat ik heb bij ons veel geroemde poldermodel.

Pragmatisch en nuchter onderhandelen tot er een uitkomst is. Ik zou het haast politiek-cultureel erfgoed willen noemen, vergane glorie ook want we polderen niet meer. Tegenwoordig tafelen we. Overal in Nederland duiken de bestuurlijke tafels op.

In een brief van de gemeente Z. word ik er als ondernemer op gewezen dat het subsidiebeleid voor het sociale domein op de schop gaat. De uitdrukking gaat wat mank want er wordt niet met de spade in de gemeentelijke geldberg geschept. Nee, ik wordt uitgenodigd aan thematafels om daar mee te praten hoe het verder moet met de verdeling van de gelden. Reuze sympathiek zo op het eerste oog, maar ben toch ook bang dat het uitloopt in oeverloos gewauwel. Liever gewoon een aanvraagformulier. Afgewezen? Dan gewoon een bezwaarprocedure. Handje klappen.

Als partner K. en ik wat knopen moeten doorhakken doen we soms ook wel eens een halfslachtige poging aan de eettafel. Dat verzandt dan vaak in te lekker eten en een goed wijntje. Wat hadden we nu ook alweer beklonken, gisteren tijdens het eten? Vergeten. Kijk naar onze mediterrane zuiderburen. Het hele leven wordt daar bepaald aan de keuken- of salontafel. Ze zijn er goed in. Uiteindelijk zit er ruim tijd tussen het beklinken en de werkelijke uitvoering van een besluit.
In het hoge noorden worden we daar wat kriegelig van. Nee, dan beter een flinke zondagmiddag wandeling in de polder bij Cortenoever met ferme afspraken.

Op fietse door Z. op een meer dan prachtige nazomerdag, in oktober nota bene, lonken de terrasjes in de binnenstad. Het koerierswerk laat wat ruimte voor een korte pauze. Ik stap af, parkeer mijn fiets en gun mezelf een koffie aan een klimaattafeltje in de zon. Misschien zelfs een lekker broodje erbij. De telefoon even in de stilte stand. Geen afspraken. Op zo'n moment beslis je niks. Het zijn de mooiste gestolen momentjes.
De ambtenaren en managers die willen aanschuiven, stuur ik terug de polder in. Fransen en Italianen tafelen, wij polderen.

Meer berichten