Zaagmolenweg; openbaar plantsoen dat vrolijk stemt.
Zaagmolenweg; openbaar plantsoen dat vrolijk stemt. (Foto: )
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: Moestuinstad

  Column

BENNO GEERLINGS - In ons bescheiden moestuintje groeide deze zomer een wonderbaarlijke groente: de courgette. Het is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita Pepo uit de komkommerfamilie. Groeit als kool. De voorraadkast puilt uit en de recepten op internet zijn niet aan te slepen. Het is sowieso een plezier om het weelderige groen in de achtertuin te zien groeien en bloeien. Een combinatie van fruit, groente en bloemen. Wat een schrille tegenstelling met onze straatkant. Het gemeentelijke openbare groen is saai en gespeend van kleur en vitamines.

Ik geloof dat er enkele onomstotelijke maatregelen te nemen zijn op microniveau die de opwarming van onze aarde en het voedseltekort tegen kunnen gaan. Meer fietsen, minder auto's. Meer groente, minder vlees. Meer lokaal, minder globaal.

Op persoonlijk vlak zit het met dat fietsen wel goed. Dankzij partner K. weet ik mij als carnivoor ook beter te bedwingen en kauw ik mij manmoedig door al dat groenvoer heen. Meer lokaal voedsel innemen ligt wat moeilijker. Het Hollandse spul is hier goed te krijgen, we hebben in Z. zelfs een bakfietsservice die wekelijks je kratje lokaal aan huis komt brengen. Ik ben echter verzot op tropisch fruit. Moet er niet aan denken dat ik het zonder mijn dagelijkse shake van ananas en mango zou moeten stellen. Dat spul groeit hier niet. Tenminste dat dacht ik.

Vanwege een feestje buiten Z. waren we genoodzaakt voor overnachting een kamer in een B&B te boeken. The garden of Eden, pretentieuze naam voor een woning met logeerbedden. In de ochtend leidde de eigenaar mij door zijn tuin. Ik snapte de Bijbelse naam voor zijn B&B beter. Hij heeft succesvol allerlei tropische groente en fruit op de Noord-Europese grond weten te kweken. Mango's, ananassen en kiwi's. Het kan dus toch.

Op fietse door Z. in de Zaagmolenweg word ik getroffen door een plantsoen dat vrolijk stemt. Bloemen, planten en eetbaar groen in plaats van het treurig stemmende eenheidsgroen dat in zijn algemeen het gemeentelijk groen bevolkt. Denk een initiatief van de straatbewoners. Er treft mij een visioen. Z als de nummer één moestuinstad van Nederland. In elke straat groeit in plantsoen en openbaar groen de mango, de ananas en de courgette. Werkt leuker voor de plantsoenendienst, lekker voor ons. Pluk de straat.

Meer berichten