Foto: Gerreke van den Bosch

Column Benno Geerlings: Afl. Fobie

  Column

Voor elke persoon met een angststoornis, trauma of specifieke onzekerheid staat er een personal coach, therapeut of mentor klaar om je er van af te helpen. Werkgerelateerd of in privésfeer, je kan het zo gek niet verzinnen. Freelancers, Z.Z.P.'ers en bureautjes struikelen over elkaar op de sociale media om je binnen te hengelen. Mankeer je niets, dan smeren ze je wel een fobie aan die perfect bij jou past. Wervende teksten, met veel Engelstalig kwakzalverjargon bedekken de vaak torenhoge tarieven en verdoezelen dat het gaat om zelfbenoemde genezers zonder traditionele opleiding of certificaat. Wordt de neuroot er slechter van wanneer deze mensen hun workshops en trainingen niet meer zouden geven? Ik denk van niet. Is hun werk zinloos? In economische zin niet, zolang er fobisten zijn die grif blijven betalen voor deze hulp. De niche die wanhoop heet.

Ook in mijn eigen omgeving zweren mensen dat ze geholpen zijn door hun werkgelukdeskundige, ontwikkelingscoach, hypnotherapeut of neurofeedbacktrainer. Ik barst van de fobieën, hoogtevrees staat daarbij hoog genoteerd. Een vriendin van mijn partner K. gaf aan haar hoogtevrees te hebben overwonnen door EMDR, 'eye movement desensitization and reprocessing'. Ze beval het mij aan, ik heb echter ook een fobie voor therapieën met ingewikkelde Engelstalige terminologie en vind daar maar eens een therapie voor die dat oplost. Ja, ik ben een cynicus.

Op fietse door Z. in de Henriette Polaklaan zie ik op een trailer een luchtballonmand staan. Ik verstar, dit is voor mij de ultieme nachtmerrie. De volgende stappen dienen door mij ondernomen te worden. A. Vind een anti-cynisme coach. B. Ga in therapie bij een bureau dat zich gespecialiseerd heeft in het genezen van mensen met een fobie voor ingewikkelde Engelstalige terminologie. C Volg in antroposofiestad Z. een EMDR training. Als u over enige tijd op de Henriette Polaklaan een man in wielrenkleding in een luchtballonmand op een autotrailer uitzinnig ziet staan springen weet u dat hij een flink aantal euro's lichter is geworden om die paar stappen omhoog te maken. Maar weet ook dat zodra er werkelijk een volgelopen luchtballon boven hangt deze fietskoerier nergens meer te bekennen zal zijn.

Meer berichten