'Vrije slag door Z.' in de Berkel.
'Vrije slag door Z.' in de Berkel. (Foto: )
Op fietse door Z. Op fietse door Z.

Nieuwe kerk

  Column

Benno Geerlings - Ik herinner mij de harde houten banken, het inschuiven, het gefluister, de muffe lucht van verschaalde wierook, het zondebesef. Ik herinner mij ook het mandje dat rondging. Als het mij in de hand werd geschoven wierp ik er snel een blik in, munten en zelfs af en toe een biljet. Ik was zelf nog niet draagkrachtig maar kreeg van mijn ouders vaak een stuiver of een dubbeltje om er in te gooien. Jezus als goed doel.

Ik ben nooit een trouw katholiek geworden. Mijn kerkbezoek eindigde toen mijn opstandige pubercelletjes zich begonnen te roeren. Ik stelde mezelf boven god en beargumenteerde tegenover mijn ouders waarom ik op zondag niet langer mee ging op bezoek naar zijn woning.

Met mijn generatie startte de leegloop van de kerk. Priester en dominee hadden geen adequaat antwoord op onze vragen. De kudde raakte verdwaald. Natuurlijk werd er ook buiten de kerken geen antwoord gevonden op onze vragen over zingeving en doodsangst. De behoefte aan gemeenschapszin bleef en verlangde naar een nieuw huis.

Het goede doel kwam in beeld, de nieuwe kerk met als hoogmis de rechtstreekse actie-uitzending op televisie. Het digitale mandje komt tegenwoordig onophoudelijk voorbij en we geven. We verlangen daar wel een prestatie voor. Jezus presteerde het om over water te lopen, dan mag je van de nieuwe helden ook wel wat verwachten. Weekje hongeren, opgesloten in een glazen huis of 200 kilometer zwemmen. Lokale helden fietsen een berg omhoog.

De klerikalen hadden er wat van kunnen leren. Elke week een priester een buitenproportionele prestatie laten leveren om hem vervolgens in een overvolle kerk te laten eren. "Jezus bedankt, Jezus bedankt, Jezus, Jezus , Jezus bedankt…." Bijkomend voordeel is dat het celibataire probleem wordt opgelost, te moe om de handjes nog te laten gaan waar het niet mag.

Op fietse langs de Berkel volg ik mijn partner K. die meedoet aan de 'vrije slag door Z."

Het is traditie en er is ook sprake van gemeenschapszin. Er is geen goed doel aan verbonden. K. zwemt in de meanderende beek drie kilometer voor eigen ziel en zaligheid en dat is wat mij betreft genoeg.

Meer berichten