thuistandarts.nl
thuistandarts.nl (Foto: )
Op fietse door Z. Op fietse door Z.

Tandarts

  Column

…Ik word woest wakker, moet een nachtmerrie zijn geweest. Nee toch niet, ik hoor de deurbel. Als ik open doe zie ik twee vreemde snuiters in witte doktersjassen voor me staan. "Een hele goede nacht meneer, we komen de kies halen." De kies, de kies? Op het moment dat het woord doordringt tot mijn nog slaperige hersenen voel ik een stekende pijn in mijn mond. Het volgende moment lig ik gestrekt op de bank. Voor mij staat snuiter één met een nijptang. De andere staat achter hem met een grote rubberen hamer: "Verdoven meneertje?" Ik hoor het zoemen van de elektrische tandenborstel en zie partner K. druk in de weer met haar gebit. De witte jas met de nijptang buigt zich voorover naar mij, de nijptang nadert en neemt reusachtige proporties aan. "Mondje open als het u blieft………."

Benno Geerlings - Ik zit rechtop in bed, K. schudt voorzichtig aan mijn arm en maant mij wakker te worden. Als ik weer bij zinnen ben, realiseer ik mij dat de angst voor de gebitsreparateur mij nachtelijke parten heeft gespeeld. Beneden op het krijtbord in de keuken staat een afspraak gepland, over enkele weken mag ik langskomen voor de halfjaarlijkse controle. Tandartsenbezoek aan huis, het moet niet gekker worden bedenk ik mij met een glimlach. Ver van mijn bed-show. Gerustgesteld geef ik mij weer over aan de slaap.

Op fietse door Z. bij de Lunette, het zorgcentrum aan de Coehoornsingel, zie ik op het parkeerterrein een bestelbusje staan met een tekst op de zijkant die mijn aandacht trekt. Zie ik het goed? Een gevoel van déjà vu bekruipt mij. 'Thuistandarts' staat er in blauwgroene belettering te lezen. Soms zijn dromen geen bedrog.

Goed beschouwd geen slecht idee bedenk ik mij als de eerste verbazing is verdwenen. Genoeg mensen die niet meer in staat zijn om zelf de gebitstechnieker te bezoeken. Het treft me weer hoe innovatief we zijn in Nederland. Hoe zou het praktisch werken? Zal niet met een nijptang en rubberen hamer zijn! Ik visualiseer toch maar niet verder hoe het plaatje er bij zo'n thuisbezoek uitziet. Hou de tandentrekker op een geruststellende afstand. Voordeel is dat ik een bezoek aan de tandarts soms 'per ongeluk' kan vergeten, omgekeerd gaat dat niet op.

Meer berichten