Foto: Tim Pardijs
Column Tole Bobbink Tole Bobbink

Aardbeienjam

  Column

Lotje is loops en hierdoor verandert haar gedrag. Nu is ze nog steeds zachtaardig en leergierig, maar sinds kort ook ondeugend en brutaal.

Op straat trekt ze me naar andere honden toe, ook de honden die ze tot twee weken geleden, zoals we haar hebben aangeleerd, kon negeren. Nu trekt ze me welhaast van de fiets af om kennis te kunnen maken.

Het meest ongemakkelijke is nog wel dat ze minder zin heeft in haar eigen brokken en meer in ons brood. Eerder kon ik stokbrood op het aanrecht laten liggen. Tegenwoordig staat ze twee tellen nadat ik de keuken uit ben, met haar voorpoten tegen het aanrecht aan om het stokbrood ervan af te kunnen grijpen.

Het hoeft niet op het aanrecht te liggen. Gewoon op tafel is ook goed. Wanneer ik buiten in de zon een boterham met aardbeienjam eet en de keuken inloop voor nieuwe koffie, ziet Lotje haar kans schoon. Ik kom terug de tuin in en zie haar met kromme rug, in een hoekje van de tuin, mijn boterham opeten. Als ze doorheeft dat ik haar zie, schrokt ze snel het laatste beetje weg.

Vijf minuten later zit ik binnen op de bank met een nieuwe boterham en komt Lotje tegenover me staan. 'Je hebt nog brood met jam in je baard hangen,' zeg ik. Ze kijkt me aan en houdt even haar hoofd scheef, alsof ze me dan beter kan verstaan. Ze likt dwangmatig haar snuit schoon.

'Dat plakt, hè?' zeg ik. Ze kijkt me weer aan alsof ik iets zeg dat ze niet begrijpt en haar blik gaat van mij naar de boterham met aardbeienjam. 'Nee,' zeg ik, 'jij hebt genoeg gehad. En je hebt je eigen boterham nog niet eens op.'

Als ze eenmaal haar snuit heeft schoongelikt, gaat ze tevreden onder tafel liggen slapen.

Peter Bulthuis
Meer berichten