papier en plastic overblijfselen van vrolijke maaltijden
papier en plastic overblijfselen van vrolijke maaltijden (Foto: )
Op fietse door Z. Op fietse door Z.

Zwerfafval

  Column

Google op 'zwerfafval' en je zult zien dat de digitale snelweg er bezaaid mee is. Je struikelt over de sites die laten zien hoe erg het is gesteld met de rotzooi op straat en strand. Kauwgum en sigarettenpeuken schijnen de grootste boosdoeners te zijn, bij de sectie 'grof afval ' is het verpakkingsmateriaal van de afhaalzaken de heerser van plantsoen en plaveisel.

Ogenschijnlijk doen we het zo slecht nog niet. Elke wijk heeft zijn eigen 'zwerfteam'. Met de prullen- en peukenpakker in aanslag betwisten de teams het recht van vuilbeheer over de grensstraten tussen de wijken. Veldslagen zijn het. Het is symptoombestrijding.

Bij mij leeft de gedachte dat we er in de vorige eeuw nog meer een zooitje van maakten. We pleurden alles maar van ons af, er was nog nauwelijks milieubewustzijn. Ik heb het dan over de jaren zestig, zeventig. Voordat 'groen 'zijn opmars begon in politiek en maatschappij. We werden nog niet nauwlettend in de gaten gehouden. We zijn niet netter geworden maar door sociale druk waken we er nu meer voor om de straat als afvalbak te gebruiken.

Op fietse op het bedrijventerrein de Mars fiets ik langs een desolaat parkeerterrein, een kleine honderd meter verderop heeft Z. om mij onduidelijke redenen toegestaan dat zich daar een Amerikaanse fastfoodketen vestigde, uit het zicht. Misschien voorzagen zij al wat ik daar op het parkeerterrein aantrof. Het ligt er bezaaid met de papieren en plastic overblijfselen van de daar genuttigde vrolijke maaltijden. Voor mij een zeker bewijs dat we er niet schoner op zijn geworden. Daar waar we ons onbespied wanen door de groene hordes, malen we niet om een wikkeltje of bekertje meer of minder op straat. Het gemak heerst.

Ik geef toe, had ik hier de afwerpselen van een biologisch foodtruck evenement aangetroffen, had ik mij er minder druk om gemaakt. Dat het hier het verpakkingsmateriaal van een Amerikaanse hamburgertent betreft die slechts maalt om winst en niet om welzijn van mens, dier of milieu, maakt het voor mij erger. Het zal hun rundworst wezen.

We moeten het zelf doen, ook zonder sociale druk. De mens is een viespeuk, maar we hebben het vermogen om tegen onze natuur in te gaan: ruim je eigen zooi op!

Benno Geerlings

Meer berichten