Arjan en Leo zijn brugggenbouwers, herstellers.
Arjan en Leo zijn brugggenbouwers, herstellers. (Foto: )
Op fietse door Z.

Op fietse door Z: Bruggenbouwers

  Column

Donald houdt van Xi en visa versa. Vladimir doet ook mee in de groepsomhelzing. Wereldleiders verenigd! Dat vergt enige fantasie.

Door Benno Geerlings

Stelt u zich voor; eerst worden de heren de boksring ingestuurd. Dikke handschoenen gevuld met vette ikke-watten, meppen maar. Nadat ze uiteindelijk allemaal in de touwen hangen, wordt er gezamenlijk gedoucht. Wonden gelikt. Naar het speelkamertje en de legodozen mogen open. Er wordt gebouwd dat het een lieve lust is. Eerst tanks en vliegtuigen, maar dat gaat gauw vervelen, uiteindelijk wint het gezamenlijke bruggen bouwen. Langs de kant klappen Angela, Benjamin en Ali enthousiast.

Droom maar lekker door, op het moment dat ik dit schrijf zit een regiment reaguurders klaar om mijn zwakzinnigheden genadeloos af te serveren. De vileine pen is gedoopt in nitriet en voert in de nieuwe media en bestuur op alle fronten de boventoon. Politicus en journalist verbinden zich in afbreken, het scoort makkelijk.

Op fietse luister ik naar Radio 1, laat me graag informeren. De laatste tijd gaat dat mis, de forumdiscussie drukt alle objectiviteit genadeloos mijn oortjes uit. Het zelf-verheerlijkende, afbrekende gedrein van Annabel, Marianne, Sven en Prem maakt Nederland nog lager. Slopen zonder doel. Ooit was journalistiek een neutraal ambacht en geen ego-show. Het vragenuurtje in de tweede kamer op TV kijk ik ook niet meer, ik kan de zelfzuchtige debatten tussen Geert, Thierry, Jesse en Alexander niet meer aanzien. Doorbeuken tot de dijken breken. Ooit stond de politicus pal voor de kiezer en niet voor zich zelf. We staan onder water.
Het bruggetje over de Berkel bij de ijsbaan is een favoriete sluipweg voor mij. Veel mooier heb je ze niet in Z. Afgelopen woensdag werd mij de doorgang versperd. Bord en hek maken mij duidelijk dat er hier sprake is van werk in uitvoering. Twee mannen slopen de houten vloer van de brug. Ik duik onder het afzetlint door en vraag ze wat ze aan het doen zijn. De brug is versleten, het oude hout moet worden vervangen door nieuw. Hier heeft de afbraak een doel. Arjan en Leo van Damsteegt Waterwerken zijn bruggenbouwers, herstellers. Ze hebben ook de renovatie van de oude IJsselbrug van Z. gedaan. Ambachtslieden.
Als ik de volgende dag kom aangejaagd is de verbinding hersteld, nieuw hout. Het fietst lekker. Ik geloof in legosteentjes.

Benno Geerlings
Meer berichten