Logo zutphensekoerier.nl


Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Column Tole Bobbink: Escargots

  Column

Door Tole Bobbink

Samen met Lotje en mijn vriendin ben ik op slakkenjacht in de moestuin. Ik hou een gebruikte koffiefilter vast en vouw blaadjes van radijsjes opzij. Lotje loopt om me heen en probeert met haar neus zo dicht mogelijk bij het filter te komen.

Tussen de radijsjes ontdek ik een naaktslak. 'We hebben een slak,' roep ik.

Lotje kijkt me aan. Ik zie dat ze aan andere dingen denkt dan ik. Ze kijkt naar mijn handen, naar afwisselend links en rechts, en vraagt zich af wat ik met die oude koffiefilters ga doen.

'In mijn cultuur,' probeert ze me uit te leggen, 'drinken we 's ochtends koffie met een flinke schuit melk. Café au lait, noemen we dat. Daar eten we dan een croissantje bij, een echt croissantje, niet dat gedraaide deeg wat jullie croissantjes noemen. In de middag eten we een croque monsieur - herenbrood - en daar drinken we een café noir bij, een espresso.'

'Jullie Fransen eten ook slakken en noemen dat dan culinair,' zeg ik plagend.

Ze gaat zitten en lijkt erbij te zuchten. 'In onze cultuur eten we slakken, dat klopt, maar dat noemen we dan escargots.'

Ik hou de slak onder haar neus en laat haar eraan ruiken. 'Wil je deze slak soms opeten?'

'...maar dat noemen we dan escargots'

Ze vertrekt haar gezicht. 'Ben je gek, dat is een naaktslak, een limace, een nudibranche. Ik wil alleen fatsoenlijke slakken met een huisje: coquille d'escargot.'

Lotje kijkt mijn vriendin aan. 'Die man biedt me een ordinaire tuinslak aan. Hij heeft nog veel te leren over de de Franse keuken. Hij vindt brie van de supermarkt zeker magnifique?'

Terwijl ik mijn vriendin aankijk, zeg ik: 'Weet je waar ik ineens ontzettend zin in heb? French coffee.'

Lotje kijkt me geschrokken aan. 'Grand Marnier met licht opgeklopte, ongezoete room? Ja, lekker.' Kwispelend loopt ze voor ons uit naar de keuken.

Tole Bobbink
reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox