De volwassenen moedigen hun kroost aan.
De volwassenen moedigen hun kroost aan. (Foto: )
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: Feestje

  Column

Ik was blij dat ik de Vierdaagse in N. achter mij kon laten toen ik naar Z. verhuisde. Beter, verlost van de feestende meute. De duizenden die elke zomer naar de Waalstad komen om zich vier dagen in het zweet en de blaren te lopen verdienen mijn respect.

Door Benno Geerlings

Ze zijn echter volledig onder de voet gelopen door een miljoen bezoekers die gedurende zeven dagen in N. komen feesten en beesten. Het wandelevenement is verworden van hoofdattractie tot pauze-act. De Nederlander wil feesten en kaapt elk evenement, mega-vet.
Kijk naar het schaatsen en voetbal. In het Thialf stadion in Heerenveen schijnt het zo te zijn dat er schaatsers rondjes rijden als er een WK Berenburg zuipen wordt gehouden, begeleid door het dweilorkest Kleintje Pils.
Tijdens een WK of een EK voetbal kunnen we niet wachten tot de 90 minuten voorbij zijn zodat we weer volledig los kunnen gaan en de sport buitenspel staat.
Wat mij betreft prima dat we er niet bij zijn dit jaar, kan je rustig genieten van een potje voetbal of relaxed de stad ingaan om een biertje te drinken op een terras zonder te worden overschreeuwd door Oranjesupporters.
Popfestivals zijn verworden tot narcistische exercities waar ze er beter aan doen de foodtrucks en drankunits op de podia te zetten in plaats van de bands.
Het is geen universeel fenomeen. Feest is onze nationale sport. Wij willen drinken en schreeuwen, zelf het middelpunt zijn. Mijn zwager is popmuzikant en drumt ook wel over de grenzen. Hij constateert dat er in Duitsland nog geluisterd wordt tijdens een optreden, terwijl zijn bandje in de Nederlandse kroegen vaak als muzikaal behang fungeert.
Op fietse door Z. tijdens mijn bezorgrondje in de avond word ik opgeschrikt door de tonen van marsmuziek en gezang; 'Ik heb een potje met vet.' Ik zie marcherende kinderen. Ik speur naar grote feesttenten, bier en hamburger-standjes. Ik zie ze niet. De volwassenen die langs de kant staan of zitten moedigen hun kroost aan, hier en daar een flesje bier naast de geparkeerde tuinstoelen. Geen plastic evenementenpils. De avondvierdaagse is een traditie die nog niet is aangetast door oranje horeca en feestbestuurders. Mijn enige bedenking geldt het gezang van de kinderen tijdens het lopen, daar schuilt een zekere oefening voor later in. 'En van je helahelahelaholala….'

Benno Geerlings
Meer berichten