Honden opgelet, bijenlint!
Honden opgelet, bijenlint! (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: Over bloemetjes en bijtjes

  Column

Ik lette nooit op tijdens biologieles. De bloemetjes en de bijtjes; de metaforische betekenis heb ik intussen redelijk onder de knie gekregen, het letterlijke verhaal gaat mij nog steeds boven de pet. Iets met stuifmeel en stampers.

Door Benno Geerlings

Dat het slecht gaat met de bij heb ik inmiddels wel begrepen. Zonder bij schijnen wij ook uit te sterven. Volgens velen is de boosdoener een chemisch bestrijdingsmiddel. Goed nieuws dus dat de Europese Unie heeft besloten de drie grootste bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen te verbieden op onze akkers. Het gaat om de neonicotinoïden (probeer dat maar eens in één keer vloeiend uit te spreken). In mijn moestuintje ook alleen grootmoeders middeltjes tegen ongedierte. De naaktslak laat ik stomdronken inslapen in een kommetje bier dat ik in de tuin plaats, ook niet diervriendelijk maar de beestjes gaan tenminste ten onder aan een lekker drankbacchanaal.
De bij is mijn vriend, al sinds Maya. Ik heb de pest aan de wesp, logisch; dat beest is agressief en steekt venijnig. De bij is een vriendelijke zoemer met als ongekroonde koning de hommel. Terwijl Maya de hele dag druk in de weer is om de wereld draaiend te houden, is de wesp aan het zieken terwijl je lekker in je tuin wil barbecueën.
Ik ondersteun elke actie ten faveure van de geel-zwart gestreepte honingproducent. Tijdens de nationale bijentellingdag ga ik dan ook enthousiast voor ons bijenhotel in de tuin zitten. Turfpotloodje en schriftje in aanslag. Het gaat snel mis, te veel verschillende soorten checken in. Ik geef het op als ik begin te twijfelen of ik nou een roodgatje of roodbuikje heb gespot. Er bestaan 20.000 bijensoorten. Aan de jury van de telling geef ik op dat ik een heleboel honingbijen heb gezien.
Op fietse langs basisschool de Zonnewende bij de ijsbaan van Z. zie ik in de berm bordjes staan, overduidelijk door kinderen zijn geplaatst. Ze hebben er zaadjes geplant van bij-vriendelijke plantjes. Een zogenoemd bijenlint. De vrije school peuters waarschuwen viervoeters uit de berm te blijven. Honden opgelet, bijenlint! Een van de kinderen heeft een concrete grote boodschap op zijn bordje geschreven: Hey honde, nie poepuh hier! In de wereld van kinderen en Maya de Bij kunnen honden lezen en poepen ze niet op een bijenlint! Hartverwarmend en honingzoet.

Meer berichten