De dierenambulance op weg naar dierenleed.
De dierenambulance op weg naar dierenleed. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: De helden van de dierenambulance

  Column

Ik heb het niet met harige kruipers of geschubde kronkelaars. Het spul waarvan nachtmerries zijn gemaakt. In Zuidoost-Azië is mijn angst voor deze dieren wel verminderd. Veilig verscholen achter klamboe of gids was het langzaam wennen aan de tropische monsters. Dan schrik je thuis niet gauw meer van een hooiwagen of hazelworm.

Door Benno Geerlings

Vanuit de bedstee luisteren partner K en ik op zondagochtend naar het radioprogramma Vroege Vogels. Zo houden wij onszelf op de hoogte van de ontwikkelingen van het natuurlijk leven in ons laagland. Gezien de klimaatveranderingen verbaast het niet te horen dat er hier steeds meer exotische plantensoorten woekeren. De deskundige vertelt over Japanse duizendknoop, vogelkers en reuzenbalsemien. Niet direct tropisch van oorsprong en hier terecht gekomen door menselijk toedoen. Toch bedenk ik mij dan dat waar planten uit den vreemde groeien de bijbehorende insecten spoedig zullen volgen. Home is where my green is, zie ik die beestjes denken. Voorheen was het hoge noorden te koud maar nu durven ze de sprong wel te wagen. Begint met de kleintjes, maar spoedig volgen de grotere. Het voedsel achterna, kan je gif op innemen.

In de Leesten in Z. is er een kolonie slecht geïntegreerde rode rivierkreeften neergestreken die zich door geen fuik meer laat verjagen. Ook hier geen direct verband tussen opwarming van de aarde en massale trek van zuid naar noord door exoten, maar toch, mijn fantasie slaat op hol, krijgt Wilderiaans-Bauderistische proporties.

Op fietse langs de N314, zie ik de helden van de dierenambulance in de weer met het opruimen van roadkill, een kat in dit geval. Ik stop en vraag de dames hoe zij qua dierenleven denken over de gevolgen van de toenemende weerextremen. Daar maken zij zich niet druk over. Een boa constrictor of vogelspin wil nog wel eens voorkomen, maar dan ontsnapt uit een lokaal terrarium. Immigratie van de soorten vanuit de tropen zien zij niet zo snel gebeuren. De dames van de dierenambulance hebben niet veel tijd voor mijn misplaatste fobieën. Ze springen in de ambulance om zich te spoeden naar waar het dierenleed hen roept.

's Nachts check ik onder het bed of er zich toch niet al een geschubde of achtpotige expat heeft genesteld.

Meer berichten