ruik!
ruik! (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

'Ik zie een toekomst zonder menselijk leven buiten'

  Column

Bij een buitenaards wezen verbeelden we ons meestal E.T. Klein, fragiel, met menselijke vormen. Groot hoofd, grote ogen, nauwelijks oren, klein wipneusje. Grauwe grijze huid en kale kop. Zo gaf regisseur Spielberg er vorm aan, ook in de 'vakliteratuur' wordt de alien ongeveer soortgelijk beschreven en getekend. Ik denk dat het projectie is, hoe we ons zelf in de toekomst zien, hoe wij zelf uiterlijk evolueren. Niks geen marsmannetje.

Door Benno Geerlings

Op radio 1 luister ik naar deskundigen en moeders die bezorgd zijn over het feit dat kinderen nauwelijks nog buiten spelen en slechts binnen geobsedeerd boven de tablet of spelcomputer hangen.

Logisch dat je daar grote ogen van krijgt, je oren niet meer gespitst zijn op de diverse geluidsprikkels die je buiten tegenkomt. Je hebt geen reukvermogen meer nodig. De zon op het LED-scherm kleurt de huid niet meer. De ongelofelijke hoeveelheid input moet ook een plekje krijgen, forse uitbreiding dus van de hersenpan. Uit ergernis vanwege het niet bereiken van een volgend level worden de haren uit het hoofd getrokken.

Ik zit thuis ook een groot aantal uren per dag digitaal te evolueren. Zal bij mij geen uiterlijke veranderingen meer veroorzaken. Kaal word ik vanzelf wel.

Op fietse op de Gerard Doustraat wordt mijn nog goed functionerend reukorgaan verrast door de geur van vers gemaaid gras. Wat een vreugde, alles schreeuwt lente in mij. Mijn oren spitsen zich op het vogelgezang in de bomen. Ik knijp met mijn ogen als ik met het tegenlicht van de zon een foto maak van het vers gemaaide plantsoen met opgewaaide hoopjes gras op het trottoir. Hulde aan de plantsoenwerkers van Z.

Ik wil de kinderen naar buiten slepen en ze met de neus in dat gras duwen. Ruik! Hopeloze zaak, de evolutie keer je er niet door. Daarbij wat is er mis met een mens die er uit gaat zien als ET, super intelligent is en 180 jaar oud wordt?

Ik zie een toekomst zonder menselijk leven buiten, huizen hebben nog slechts een voortuintje van kunstgras. Er vliegen blauwe robotvogeltjes in de tuin die gretig pikken naar zwermen holografische hashtags die vanuit het huis door ET 2.0 worden aangestuurd. Met grote ogen staart hij naar het tafereel. We blijven toch graag naar buiten kijken hé.

Meer berichten