Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Column Tole Bobbink: Nieuwe auto

  Column

Mijn auto en mijn hond zijn geen goede match. Ik heb een kleine driedeurs, met een zeer kleine achterbak, die in de stad uitermate geschikt is voor het inparkeren en manoeuvreren. Hier in de provincie is zo'n kleine auto een zeldzaamheid, een lachwekkende verschijning zelfs.
Een nieuwe auto heeft dus als enige criterium dat Lotje een goede plek heeft. En na het zoeken op internet, hebben mijn vriendin en ik een geschikt model gevonden. Het geschikte model staat een week later op het erf en blij als we zijn, komt nu het ingewikkeldste deel van het kopen van een auto: Lotje ervan overtuigen dat de achterbak een fijne plek voor haar is.

'Ik wil gewoon tussen
jullie in, zoals altijd'


De achterbak heb ik bekleed met dekens en haar mand staat er. Als lokkertje heb ik brokjes her en der verstopt.
Lotje is snel gewend. Na een aantal keer in- en uitspringen en de klep dichtdoen en veel complimentjes geven, vindt ze het wel prima. Meer ruimte om te liggen, meer ruimte voor dekens en veel brokjes.
Maar dan. Het aspect dat ik over het hoofd heb gezien, het verder verwijderd zijn van de baasjes. Zodra we rijden, steekt Lotje haar kop langs het net dat moet voorkomen dat ze op de achterbank springt, en begint te piepen. Ze spreekt nog geen Nederlands, maar ik begrijp wat ze zegt: 'Wat krijgen we nou? Waarom moet ik achterin, heb ik iets fout gedaan? Dit is een gevangenis, met dit stomme netje. Ik dacht al, veel te mooi om waar te zijn. Ik wil gewoon tussen jullie in, zoals altijd.'


Drie minuten later, bij de eerste rotonde, kan ik haar verbazen voelen. Half rond zonder heen en weer te vliegen, gewoon rechtop kunnen blijven zitten?
Ze steekt haar kop weer langs het netje: 'Zeg jongens, als jullie die auto niet kopen, doe ik het. Wat een vette bak is dit.'

Meer berichten