Tellen op de Laarstraat.
Tellen op de Laarstraat. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: Big brother is watching you

  Column

Hoeveel mag de overheid van mij weten? Ik denk redelijk veel. De overheid werkt voor mij en om dat zo goed mogelijk te kunnen doen hebben ze nu eenmaal wat harde gegevens nodig. Ik hecht echter aan mijn privacy. Geen behoefte aan een ambtenaar naast mij op de bank, aan tafel of in bed.

Door Benno Geerlings

Ik heb het een en ander te verbergen. Zaken die mijn vrienden, kennissen, buren en overheden niets aangaan. Dat bedoel ik niet in criminele zin, het betreft de privé aangelegenheden die verborgen zitten in de laatjes in mijn hoofd en kasten op zolder of in mijn laptop.
Het houdt voor mij zeker op als een overheid gaat bespieden, afluisteren of hacken. Vraag mij wat je wilt weten en ik bepaal in vrijheid of ik de gewenste informatie geef. Het wordt ingewikkeld als een minister zegt dat te moeten doen voor mijn eigen veiligheid. De verkregen gegevens worden slechts gebruikt om de slechteriken uit de fuik te vissen. U heeft zelf niets te vrezen. Echter voor de ene regering zal ik een eerzaam burger zijn voor een volgende wellicht een subversief element op basis van diezelfde verkregen info.
Ik antwoord 'nee' op de vraag of ik een overheid toestemming geef met sleepnetten in de weer te gaan, zeker nu we zo kwetsbaar zijn in deze digitale wereld. Ik begeef me op glad ijs elke keer dat ik op de knop van een internet -browser klik. Ik ben mij bewust van de vele webcams die mij geruisloos volgen in winkelstraten en op bedrijventerreinen. De wetenschap dat daar misbruik van kan worden gemaakt door een overheid maakt mij achterdochtig.


Op fietse door Z. zie ik de afgelopen week geheimzinnige metalen kastjes in het straatbeeld verschijnen. De kleine kastjes staan op de stoep langs de kant van de weg, er komen twee kabels uit die dwars over de straat zijn gespannen.
Een woordvoerder van de gemeente meldt mij dat het een verkeerstelling van gemotoriseerd verkeer betreft. Elke twee jaar wordt er op tachtig plekken in de stad gedurende een week op deze wijze geteld. Hoe het technisch werkt weet de ambtenaar niet precies. In ieder geval niet met een digitaal sleepnet maar met analoge snoeren. De auto als subversief element bespied? Nee, ook dat niet, maar dat ze goed gemonitord worden, vind ik als fietskoerier niet erg.

Meer berichten