Oproep voor meer graffiti op straat?
Oproep voor meer graffiti op straat? (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Column Op fietse door Z: 'Beetje buiten de lijntjes kleuren op straat kan ik nog steeds waarderen'

  Column

In de jaren tachtig van de vorige eeuw verscheen er graffiti in het straatbeeld. Illegale kunstuiting, vorm van protest of gewoon omdat je het wel leuk vond om je naam ergens op een muur te kladderen. Het zorgde in alle gevallen voor beroering. Ambtenarenkorps en gegoede burgerij stoorde zich mateloos aan die verfspuitbussencultuur.

Door Benno Geerlings

Herman Brood maakte er hier een min of meer geaccepteerde kunstvorm van en een paar getalenteerde spuitende schoffies uit die tijd verdienen tegenwoordig een rijkelijke belegde boterham met hun 'pieces' en 'tags', met als meest aansprekend voorbeeld Banksy; de ongekroonde koning van de graffiti.

Toen het opkwam vond ik het wel spannend, sjabloontje maken, muurtje zoeken, en spuiten maar. Zorgen dat je niet gepakt werd. Mijn carrière was van korte duur.

In een beschonken verjaardagsnacht besloot ik met vrienden een blanco muurtje van een supermarkt te verrijken met een kleurrijke protestuiting. Voordat ik het wist zat ik in een politieauto richting bureau. Het hielp ook niet dat ik met veel bravoure en enigszins jolig riep dat ik jarig was. De agenten stelden mij voor naar een stil steegje te rijden en daar 'een speciaal verjaardagliedje voor mij te zingen'. Ik kan u vertellen, vanaf dat moment was ik genezen van mijn leventje als spuitartiest. Er ging geen groot kunstenaar aan verloren. Toch kan ik een beetje buiten de lijntjes kleuren op straat nog steeds wel waarderen, zeker als het uiteindelijk ook nog ergens toe leidt.

Op fietse op het Isendoornpad zie ik een man er lustig op los spuiten. Het trottoir wordt opgevrolijkt met een rode pijl richting het verderop gelegen Isendoorn-college. Ik denk; da's leuk, anno 2018 een graffiti-activist op leeftijd, op heterdaad betrapt!

Echter, Aart heeft een legaal bedrijfje, Clean Advertising, dat op milieuvriendelijke wijze en in opdracht van gemeentes of bedrijven op stoepen en straten een door hun gewenste tag aanbrengt. In dit geval een oproep tot stemmen voor de gemeente Z.

Aart laat mij op zijn smartfoon een paar van zijn werken zien. Ik zie dat hij duidelijk meer getalenteerd is dan ik ooit kortstondig was. Goed, het spuit wat minder spannend met een vergunning in je broekzak, toch een mooi voorbeeld hoe er uit illegale straatcultuur uiteindelijk weer creatieve legale initiatieven ontstaan!

Meer berichten