Z. heeft zijn eigen Van Hallstraat en hoewel ik niet zeker ben of die is vernoemd naar Wally of toch naar zijn iets bekendere broer Gijs.
Z. heeft zijn eigen Van Hallstraat en hoewel ik niet zeker ben of die is vernoemd naar Wally of toch naar zijn iets bekendere broer Gijs. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Bankier van het verzet: met gevaar voor eigen leven misleiden zij bezetter

  Column

Wat is de overeenkomst tussen een succesvolle profvoetballer en een succesvolle bankier? Ze verdienen allebei een buitenproportioneel salaris. Wat is het verschil tussen de twee? De profvoetballer heeft een werkelijk talent, de bankier niet. Bij de profvoetballer denk ik; nou nou , dat mag wel wat minder, bij de bankier erger ik me kapot.

Door Benno Geerlings

Recentelijk was het weer eens raak; het 'old boys' netwerk, verenigd in de raad van commissarissen van een hoogst achtenswaardige Nederlandse bank bedacht een aardige salarisverhoging voor hun 'vrindje' de directeur. 'Alsjeblieft kerel, hier heb je er een paar miljoen bij.'

Wat zou het mooi zijn als zo'n man of vrouw vervolgens zou zeggen: "Nee dank u, dit is veel te veel eer voor het werk dat ik doe. Ik zit slechts een vergaderingetje voor en teken met mijn slappe handje af een toe een contractje, big deal!"

Gebeurd niet.

Toevallig betrof het dit keer nog mijn bank ook. Ik bedenk me een telefoontje naar de helpdesk waar ik op hoge verontwaardigde toon aankondig mijn rekening op te heffen vanwege de verregaande graaicultuur.

Ik zie de raad van commissarissen al wit wegtrekken. 'O jee die fietskoerier uit Z. heft zijn rekening bij ons op, onmiddellijk de salarisverhoging van Ralph terugtrekken!'

Duh!!!

Mijn partner K, maant mij tot werkelijk overstappen maar mijn handje is net zo slap als die van dat vrindje van hun, de mijne zit dan wel wat meer eelt op maar ook ik doe niets. Tis overigens wel mooi te zien dat onder massale publieke en politieke druk het graaiende bankwezen uiteindelijk wel een stapje terug doet.

Op de radio beluister ik een reportage over twee heldhaftige broers uit de Tweede Wereldoorlog, bankiers. Met gevaar voor eigen leven misleiden zij de bezetter. Bankiers van het verzet.

Echte helden, ga je toch weer even anders denken over die hoge heren. Ik word zelfs trots als ik hoor dat één van beide broers werkzaam was als bankier in Z.

Walraven 'Wally' van Hall hield kantoor in één van de monumentale panden aan de IJsselkade. Gefusilleerd door de Nazi's in 1944.

Z. heeft zijn eigen Van Hallstraat en hoewel ik niet zeker ben of die is vernoemd naar Wally of toch naar zijn iets bekendere broer Gijs, op fietse er doorheen neem ik sindsdien toch even de tijd voor mijn eigen vooroordelen.

Meer berichten