Creatieve vogelvoederpaal.
Creatieve vogelvoederpaal. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

'Ze hebben het voer niet nodig maar ze vinden het gewoon lekker'

  Column

Ik ben voorstander van bijvoeren. Min of meer gevaarlijke uitspraak in de Nederlandse wildernis. In ieder geval, de afgelopen herfst en winter waren bij ons de potten pindakaas niet aan te slepen.

Door Benno Geerlings

Het zaterdagse ritueel ging als volgt: drie lepels pindakaas in een bord, handjevol vogelvoer/zaad erbij. Geheel mengen met rozijnen en paneermeel en dan prakken maar. Een bal ervan kneden ter grootte van een tennisbal, en als die niet te nat of te droog aanvoelde ging ie een lege jampot in. Die pot hing ik op aan de schuur.

Hoogste tijd voor partner K. en mij om vervolgens zelf uitgebreid te gaan genieten van een brunch met uitzicht op de voederplek voor onze gevederde vriendjes. De mussen, merels, mezen en roodborstjes lieten zich uitgebreid fêteren. Ik bedacht ze in mijn ijdelheid de winter door te helpen maar het is meer dan waarschijnlijk dat de tuintwitteraars het waarschijnlijk ook wel zouden redden zonder mijn pindakaasbollen.

De tuinvogel vliegt al langer dan wij tuintjes hebben. Ze hebben het voer niet nodig maar ze vinden het gewoon lekker. Ook al zijn mijn bollen te zout. Niets menselijks is de tuinvogel vreemd. Net als wij hebben ze een duidelijke smaakvoorkeur. Ik heb wel eens de zouteloze pindakaaspotjes van vogelbescherming opgehangen in de tuin. Ik kan u zeggen dat het geen hit was onder de kleine acrobaten.

Diezelfde vogelbescherming meldt dat het tijdens lente en zomer niet meer nodig is om bij te voeren. Het ophangen van nestkastjes volstaat. Ik ga door met bijvoeren. Niet alleen in de Oostvaardersplassen wordt deskundig advies in de wind geslagen.

Op fietse langs de Dorenborchstraat in Z. zie ik bij een aanleunwoning bij de Polbeek dat ik niet alleen sta in mijn bijvoer-acties. De senior bewoner heeft een bijzonder creatieve vogelvoederpaal in de tuin staan. Het doet mij denken aan mijn eigen moeder, ook zij volhardt in het voeren door de seizoenen heen, met als resultaat altijd een bende van vliegende mantelzorgertjes in haar achtertuin.

Misschien kan je het omdraaien. Wij doen niet aan bijvoeren, maar mees en mus doen aan bijvliegen in tuintjes bij mensen die wel wat vrolijke bijstand kunnen gebruiken.

Meer berichten