Jong, oud, alle rangen en standen op het ijs.
Jong, oud, alle rangen en standen op het ijs. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

'Ook ik bezit het Ik ben gek op natuurijs-gen'

  Column

Wordt ons leven gedetermineerd door de genen die we in ons dragen? Ben ik in gedrag en gezondheid niet meer dan de optelsom van mijn genen? Recentelijk werd er melding gedaan dat men op zoek ging naar het specifieke Feyenoord-gen? Grap? Ja! De waarheid is natuurlijk dat Feyenoordsupporters naar alle waarschijnlijkheid allemaal 'het verliezer- en hoge incasseringsvermogen'-gen in zich dragen en het 'trouw'-gen ook wel.

Door Benno Geerlings

Zo kan men zich ook afvragen hoe het genen-pakket eruit ziet dat ons specifiek tot Nederlander maakt. Dan bedoel ik niet de multiculti Maxima-Nederlander maar de soort die hier op deze locatie al sinds eeuwen resideert. De oer-klompenboer zeg maar.

De afgelopen weken ben ik ervan overtuigd geraakt dat een belangrijk gen voor die specifieke soort het 'ík ben gek op natuurijs'-gen is. Het is zo'n gen die opgesloten zit in een laatje ergens diep verborgen in het blozend, blakende lijf van de oer-Hollander en getriggerd wordt door vijf dagen maximum temperaturen van -5 graden Celsius in de nacht.

Dan wordt er een springveer geactiveerd die dat laatje open doet springen en hem of haar massaal op zoek laat gaan naar schaatsen; op zolder, in de schuur of men spoedt zich naar winkels waar de dozen met noren en hockey-schaatsen opeens prominent in de schappen staan. Websites met lange termijn weervoorspellingen slaan op tilt.

Tot mijn grote vreugde mag ik bekennen het gen ook te bezitten. Ik stam klaarblijkelijk ook af van de oerversie! Op fietse langs de ijsbaan van Z. bekijk ik van dag tot dag de groei van het ijs en hou ik de ontwikkeling op de website van de ijsvereniging nauwgezet bij.

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het eindelijk zover en kon ik mijn diep aangestuurde drang uitleven op het ijs. Samen met al die anderen die dit gen konden laten glijden over het bevroren laaglandwater. Jong, oud, alle rangen en standen.

Inmiddels liggen de schaatsen alweer in het vet op zolder, het laatje in mijn lijf gesloten.

Naast de oer-Hollander ben ik ook multiculti-Hollander en voel ik het 'ik heb zin in een popfestival met food en drinktrucks'-gen al lichtjes vibreren.

Meer berichten