Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Dun ijs

  Column

Mijn vriendin en ik wandelen op de hei. Na een week vorst, schijnt de zon vandaag en is het redelijk warm. Het is daarom druk op de hei. Op de parkeerplaats heb ik zeker tien auto's zien staan en tijdens het wandelen zie ik her en der figuren lopen.

'Wat doen al die mensen hier nu het mooi weer is?' zeg ik verbaasd. 'Waar waren ze toen het koud was?

Ik liep met twee broeken, drie truien en twee sjaals aan op de hei. Alle andere hondenbezitters zaten natuurlijk lekker binnen en liepen met hun hond een rondje door het dorp. Ik vind: als je hier niet komt met kou en regen, heb je er ook niks te zoeken als het mooi weer is.'

'Je klinkt als een oude, chagrijnige man. Moet je zien hoe mooi het hier is en hoe blij de honden zijn.'

Ondertussen rent Lotje op de hei achter herten aan die ze niet bij kan houden. En achter honden aan die ze ook niet bij kan houden. En omdat ze de afgelopen dagen geleerd heeft dat je op bevroren water kunt staan, rent ze ook vandaag het ijs op en zakt er direct doorheen.

Geschrokken kruipt ze op de kant. In mijn beste Nederlands en met een vrolijk stemmetje leg ik haar de natuurwet van bevroren water uit en haal daar de schaalverdeling van astronoom Anders Celsius bij aan en dat wanneer de temperatuur stijgt, bevroren water zacht wordt en je er niet meer op kunt staan.

Aan haar ogen zie ik dat ze er niks van begrijpt maar omdat ik een hoge stem opzet, rent ze vrolijk om me heen en is het meer een overbodig college voor mijn vriendin dan voor de hond.

Meer berichten