Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Stopwatch

  Column

Toen we Lotje net in huis hadden, hield ik me zeer nauwkeurig aan de regels. Zo liep ik met een stopwatch een rondje door de wijk. Jonge honden mogen niet teveel lopen, dat is slecht voor hun lichamelijke ontwikkeling. Voor iedere week die ze oud zijn, mogen ze een minuut lopen.

Zo rond week vijfentwintig merkte ik echter dat vijfentwintig minuten niet voldoende waren. Vol energie kwam ze thuis en wilde ze nog spelen. Of ze liep door de kamer op zoek naar dingen om zich mee te vermaken.

'Hoe meer beweging Lotje krijgt, hoe beter haar
conditie'

Misschien, dacht ik, had ik me ergens niet gehouden aan de voorschriften of was mijn stopwatch ineens raar gaan doen en had ik per ongeluk te lang met haar gelopen.

Hoe meer beweging Lotje krijgt, hoe beter haar conditie wordt en hoe meer beweging ze vervolgens nodig heeft om gelukkig te zijn. Een gelukkige hond is fijn, maar een hond met energie die zich verveelt is niet fijn. Die gaat namelijk de baas bezighouden.

Ik kan natuurlijk minder lopen met de hond en een nieuwe stopwatch kopen die het sowieso goed doet. Zodat de conditie afneemt en Lotje minder beweging nodig heeft. Maar dat is een luie oplossing. Ik moet gewoon meer aan mijn eigen conditie werken. En dus werk ik in de tuin en laat me helpen door Lotje. Pas als ze rustig voor het kippenhok van de buren gaat zitten weet ik dat ze voldoende beweging heeft gehad en we naar binnen kunnen.

Op dagen dat we niet in de tuin werken, rennen we samen door het bos. Om haar nek bungelt de riem en om mijn nek de stopwatch. Want regels zijn regels.

Meer berichten