Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Circushond

  Column

Mijn hond is nog jong en dus rij ik haar elke week naar puppycursus. Lotje is van een hondenras dat niet veel interesse heeft in eten en bij spanning of nervositeit is voedsel het eerste dat ze laat staan. Nu is dat op zich heel prettig. Ze wordt daardoor niet snel dik, ze bedelt niet om eten en als je de voederbak klaarzet, trekt ze je die bak niet uit handen. En het eten zelf gaat heel beschaafd. Ze schrokt niet, kauwt netjes op elke hap en praten met volle mond doet ze al helemaal niet.

Lotje is namelijk een Barbet, een Franse waterhond, en een française gedraagt zich altijd alsof de koningin op bezoek is.

'Sinds een week of twee heeft ze een nieuw trucje geleerd'

Het nadeel van een hond die niet eet wanneer ze dingen spannend vindt, is dat ze tijdens de puppycursus geen aandacht voor het baasje heeft. En je kunt het ook niet afdwingen door een brokje voor haar neus te houden. Ze wil alleen maar spelen met de andere puppy's en geaaid worden door de aanwezige baasjes.

Na tien weken hebben Lotje en ik een certificaat van deelname gekregen en daarop staan alle onderdelen die we behandeld hebben. Maar of Lotje die ook echt beheerst, dat heeft de trainster niet gezien.
Sinds een week of twee heeft ze een nieuw trucje geleerd. Zonder dat ik er iets voor heb hoeven doen. Wanneer ik op mijn telefoon aan het koekeloeren ben en het Lotje allemaal te lang duurt voor ik weer aandacht voor haar heb, komt ze naast me zitten en begint heel zachtjes te piepen. Als ik niet direct reageer, maar bijvoorbeeld naar een oude foto van Zutphen kijk in de Facebookgroep voor Zutphenezen, slaat ze me met haar pootje de telefoon uit handen. Lotje weet namelijk dat het baasje, als de telefoon kapot is, weer lekker circushond met haar gaat spelen.

Meer berichten