De rijstvelden van W.
De rijstvelden van W. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Natte nep

  Column

Natverdamme, wat heb ik een hekel aan regen! Vooral in herfst en winter. Natuurlijk heeft dat te maken met mijn beroep.

Door Benno Geerlings

Een beetje mot kan ik wel hebben op fietse, maar als het niet ophoudt met die neerdalende natte zooi helpt er geen regenkleding tegen. Het sijpelt door, uiteindelijk tot op het bot. Thuisgekomen van werk kan je alles klappertandend uitwringen en spring je vervolgens onder een verwarmende paradox; de douche.

Vroeger vond ik het ook al niks: met je klamme Wrangler spijkerbroek de hele dag in de schoolbanken, voetbal afgelast, een kroegentocht zonder paraplu. Afijn, genoeg herinneringen om te beseffen dat regen en mijn aversie er tegen een behoorlijke constante is geweest in mijn leven.

Toch durf ik te stellen dat er hier in Nederland nooit meer gevallen is dan afgelopen herfst en winter tot nu toe. Ik kan het niet staven aan de hand van harde cijfers maar in tijden van nep-nieuws durf ik best een dergelijke bewering te doen.

Samen met partner K. vertrek ik binnen afzienbare tijd naar warmere oorden. Niks geen wintersport, daar valt alleen maar bevroren nattigheid. Wij vertoeven graag in de Aziatische landen en plannen dan buiten het regenseizoen. Ook dan wil het er nog wel eens flink tekeergaan , zo'n tropische bui, maar dat is lauwe kledder. Kan ik wel hebben.

Op fietse in de koloniale gebieden van Z., dorp W., zie ik tussen de ruitenwissers van mijn ogen door het ondergelopen land. De voren in de vette klei staan vol met regenwater. Het plaatje doet me denken aan de rijstakkers op Sumatra, Indonesië. Ik denk: beetje broeikaseffect er overheen hier, temperatuur omhoog en we kunnen ook in ons landje de jaargetijden afschaffen. Spreken we ook hier van de regentijd. Groeit er rijst op de sawa's van W. Zit er ergens in Azië een stelletje vernikkelend van de kou een zonvakantie te plannen naar Nederland. Zeggen ze: 'Niet in januari want dan is het daar regentijd.'

Helaas is het broeikaseffect flauwekul, dat zegt de president van Amerika, fake news. Als iemand van dergelijke statuur dat stelt, vervliegt ook mijn hoop op rijstvelden in W. In Florida zal het ook nooit gaan sneeuwen.

Meer berichten