Logo zutphensekoerier.nl


Hier geen alien in huis maar asbest.
Hier geen alien in huis maar asbest. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Column Op fietse door Z: Frisse start

  Column

December zit er weer op en we zijn over de drempel van een nieuw jaar gestapt. Met december laten we ook de lijstjes achter ons. Beste plaat, beste film, beste serie, beste boek van het jaar.

Door Benno Geerlings

Moeilijke, zo niet onmogelijke keuzes voor mij. Het varieert namelijk enorm, afhankelijk van stemming en moment. Helemaal onmogelijk wordt het voor mij als de culturele reflectie het hele leven beslaat, de aller-tijden vraag.

De prikkels vliegen alle kanten op en mijn brein slaat op tilt als bij een flink door elkaar geschudde flipperkast. Ik lees en onderga ze wel graag, die eindejaarlijstjes , het levert mooie herinneringen op.

Ik heb eigenlijk geen lijstjes nodig om die reflectieve momenten op te roepen, het is een continu proces. Je zintuigen gekoppeld aan de omgeving zijn een onophoudelijke bron voor associaties. Ook in Z.

Op fietse langs de Brink zie ik een tafereel dat me onmiddellijk doet denken aan een film die diepe indruk op mij heeft achtergelaten. Ik denk dat ie wel in mijn top 10 allertijden staat, haalt zelfs wel de top 3 als ik er goed over nadenk…. Hm, nummer 1? Nee, dan toch liever… Daar gaat ie weer, de boel loopt vast.

Ik vind het in ieder geval een bijzondere film en daarom neem ik u graag mee naar de specifieke scene die het tafereel aan de Brink bij mij oproept.
We zien een huis, waarbij vanuit de voordeur een slurf van enigszins doorzichtig plastic loopt.

We zien mannen in witte pakken.

We zien een ontroostbaar jochie in het huis bij een tank. In de tank ligt zijn beste maatje, verondersteld dood. Niets is minder waar, ET is alive. Bij ontdekking van dat feit is Elliot door het dolle heen en de scene is de opmaat naar de legendarische finale van de film.

De witte plastic slurf vanuit de voordeur van het huis aan de Brink heeft een minder romantische reden, hier geen alien in huis maar asbest. Het huis wordt opgeschoond.

Net als in de film wordt ook hier geen risico op besmetting genomen: isoleren en elimineren die hap. Gelukkig lukt dat in de film niet, ET mag naar huis, de bewoners aan de Brink hopelijk ook, in hun eigen asbestvrije woning.

Lekker hoor zo'n frisse nieuwe start!

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox