Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Column Tole Bobbink: Youpie

  Column

Mijn vriendin en ik - en Lotje natuurlijk - vieren Oudjaar bij mijn nichtje en haar man en kinderen. Het gaat er traditioneel aan toe: we eten, we drinken en spelen Monopoly.
Het huis van mijn nichtje en haar man is nieuw en daardoor extreem goed geïsoleerd. Lotje heeft weinig last van de knallen en ligt lekker op haar kleedje een stripboek te lezen. Zoals honden dat doen wanneer ze zich vervelen.
In ons eigen huis ging het er anders aan toe. Alsof het oorlog was, zo klonk het. Boeren en buitenlui steken graag carbid af en dieren worden daar niet vrolijk van. Maar, alles valt te leren, dus ook het aanhoren van harde knallen.

'Onze hond houdt niet van Youp'


Mijn vriendin en ik negeerden de bommen van carbid, want als de baasjes onbewogen blijven onder aanhoudende herrie, dan de hond ook. Het huis trilde, de ramen knalden uit de sponningen en de glazen in de kast rinkelden ervan. Maar wij hoorden niks. Lotje keek af en toe onze kant op. 'Waarom reageren zij niet,' zag ik haar denken, 'ik ben toch niet gek?'
In het goed geïsoleerde huis van mijn nichtje heeft Lotje nergens last van. Ze is haar oude zelf. Ze eet ballen uit de kerstboom, likt snotneuzen van de kinderen schoon en gaat zitten tussen de kinderstoelen omdat daar het meeste eten op de grond valt.


Maar dan. Oudejaarsconference van Youp van 't Hek. We liggen op de bank met de hond tussen ons in. Thuis hebben we geen tv en Lotje reageert wat onwennig op de flatscreen aan de muur. En als Youpie, aan het eind van de show, op de camera af komt rennen, is de maat vol. Welke rare man komt daar de huiskamer inrennen? Lotje veert op en begint te blaffen en houdt daar pas mee op als de tv uitgaat.
Onze hond houdt niet van Youp en dat heeft hij aan zichzelf te danken.

Meer berichten