Deze maand: Gerard Huis in 't Veld, directeur Graafschap bibliotheken. Volgende maand schrijft Tiana Wilhelm, directeur van de Musea Zutphen, op deze plek.
Deze maand: Gerard Huis in 't Veld, directeur Graafschap bibliotheken. Volgende maand schrijft Tiana Wilhelm, directeur van de Musea Zutphen, op deze plek.
De vijf jaargetijden

Vertrouwen

  Column

Het is u vast ook opgevallen dat het aantal columns in allerlei uitgaven het laatste jaar enorm is toegenomen.

Elk zichzelf respecterend blad heeft wel één of meerdere columnisten. Wie schrijft tegenwoordig niet zijn leed, blijdschap, gram, ongenoegen van zich af. Je zou bijna denken: meer schrijvers dan lezers!

Ik ervaar de toename als heel positief, want het gaat veelal om heel herkenbare dagelijkse zaken waar u zelf ook mee te maken hebt: thuis, op het werk of op straat maar het gaat ook om politieke zaken, lokaal of mondiaal.
Maar er zijn helaas ook columns geschreven vanuit een diep chagrijn of onvrede. En zolang dat genuanceerd is en onderbouwd, dan is dat prima. Want dat kan ook je eigen geest of mening aanscherpen.
De kracht, maar tegelijkertijd de zwakte zit 'm in de vrijheid: in een column mag je blijkbaar schrijven wat je wil. Het is zelfs zo dat dezelfde tekst, maar dan niet in een column geschreven, als kwetsend ervaren kan worden.
Te vaak zie je ook in een column dat deze uitgaat van het slechte in de mens: ingebakken wantrouwen, veelal tegenover gezagsdragers en niet in de laatste plaats tegenover lokale en landelijke politici.

Hoe dan ook: toch beleef ik meestal veel plezier aan het lezen van een column. En dat geldt zeker ook voor de Zutphense bladen!

Arnon Grünberg is mijn favoriete columnist! Ik bedoel dan "voetnoot" in de Volkskrant.
Onlangs werd ik zeer geraakt door zijn column met als titel "Vertrouwen". En met mij vele anderen zo las ik op de social media. Juist in deze donkere, soms sombere dagen aan het einde van het jaar een mooi moment van reflectie.
Grünberg schrijft: "het onvermogen te vertrouwen is een kwaad van deze tijd. Natuurlijk is er reden tot wantrouwen, maar blind wantrouwen is een kwaadaardig virus". Zijn slotzin wil ik u niet onthouden: "Waar wantrouwen het uitgangspunt wordt, betekent leven het onmogelijk maken van het leven van de ander".

Nu wil ik helemaal niet de moralist uithangen, maar wat zou de wereld er een stuk vriendelijker uitzien als vertrouwen in de medemens de boventoon zou voeren en iedereen probeert zijn ingebakken wantrouwen wat weg te steken.

En even tot tien zou tellen op facebook of twitter…
Overigens had ik hier eigenlijk iets willen schrijven over sinterklaas. Maar ja, dan begint direct het 'zwartepieten'. Ook een gevalletje vertrouwen versus wantrouwen?

Meer berichten